Avrupa Miras Günleri, 3 Ekim 1985’te İspanya Granada’da, Avrupa Konseyi Mimari Mirastan Sorumlu Avrupa Bakanları 2. Konferansı’nda, Fransız Kültür Bakanı’nın, Fransa’da 1984 yılında başlatılan “Kapıları Açık Anıtlar (Monuments Open Doors)” tasarısının tüm Avrupa’ya yayılması önerisiyle ortaya çıkmıştır. Avrupa Konseyi tarafından Avrupa Komisyonu’nun da desteği ile 1991 yılında resmi olarak başlatılan Avrupa Miras Günleri, Avrupa düzeyinde kutlanmaya başlamasıyla her yıl daha da genişlemiştir. Avrupa Konseyi’nin “Eğitim-Kültür, Miras-Gençlik ve Spor Bölümü”nce yürütülen Avrupa Miras Günleri etkinlikleri, 1999 yılından bu yana Avrupa Komisyonu ile Avrupa Konseyi’nin ortak etkinliği olarak düzenlenmekte ve 50 ülkede kutlanmaktadır.
Her yıl bir tema belirlenerek, bu tema çerçevesinde düzenlenecek etkinliklerle Avrupa Miras Günleri’ne katılım sağlanması, ülkemizin sahip olduğu kültürel mirasın korunmasına yönelik yaptığımız çalışmaların hem ulusal hem de uluslararası platformda tanıtımının yapılabilmesi, bu konuya verdiğimiz önemin ifade edilebilmesi için önemli bir fırsat oluşturmaktadır.
3. Avrupa Miras Forumu ve Avrupa Miras Günleri Ulusal Koordinatörler Toplantısı, “Kültürel Miras, Katılım ve Zenginlik” teması ile 1-3 Ekim 2010 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.
2007 yılından bu yana, Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün koordinatörlüğünde ülkemizde de kutlanan Avrupa Miras Günleri etkinlikleri, 2007 yılında Safranbolu’da, 2008 yılında İpek Yolu güzergâhında yer alan illerde, 2009 yılında Kütahya’da, 2010 yılında Antakya’da, 2012 yılında Ankara’da, 2013 yılında Bursa’da, 2014 yılında Gaziantep’te, 2015 yılında “Miras ve Farkındalık” teması ile Gaziantep, Samsun, Amasya, Köyceğiz (Muğla), Mudurnu (Bolu) ve Polatlı’da (Ankara), Eylül ve Ekim ayları içerisinde gerçekleştirilmiştir.
2016 yılındaki Avrupa Miras Günleri etkinlikleri ise “Geçmişi Keşfet, Geleceği İnşa Et” teması ile Gaziantep, Safranbolu (Karabük), Kemaliye (Erzincan), Mudurnu (Bolu) ve Amasya’da gerçekleştirilmiştir. Kutlamalar kapsamında; müze ve ören yerlerinin ücretsiz ziyaret edilmesi sağlanmış, belirlenen tema ile ilgili paneller, sergiler ve kültürel etkinlikler düzenlenmiştir.