KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Bursa İli, Osmangazi İlçesi'nden Çalınan Mithars Portresi

MOZAIK PANONUN ENVANTER BILGISI

    Bursa Ili, Osmangazi Ilçesi, Mollagürani Mahallesi, Muradiye Koruma Amaçli Imar Plani Kapsaminda ve 1. derece sit alaninda yer alan, özel mülkiyetteki 230 pafta, 846 ada, e.13 Y.2 parselde sondaj kazisi sonucu çikarilan "Burçlar Kusagi " konulu mozaik panonun ortasi yerinden sökülerek çalinmistir.

   

            M.S.3-4.y.y.'a tarihlenen "Burçlar Kusagi" konulu taban mozaiginde ortada yer alan Mithras (genç erkek) günes tanrisi Helios ile es tutulmakta, askerlerin ve ordularin tanrisi olarak anilmakta ve genellikle insan biçiminde tasvir edilmektedir. Buradaki Mithras'in basini lacivert taslarla yapilmis bir hale çevrelemekte, basinda sua taç bulunmakta ve saçlari ise bukleler halinde omuzlara inmektedir. Basi hafifçe sola dönüktür. Etrafinda da yesil, kirmizi ve beyaz renkli taslarla yapilmis su dalgasi motifi yer almaktadir. Bu bölümden sonra 12 adet burcun tasvirinin bulundugu burçlar kusagi, bu kusagin dört kösesinde mevsimlerle ilgili tasvirler bulunmaktadir. Bunlardan kis ve yazi simgeleyen figürler mevcut olup ilkbahar ve sonbahar ile ilgili figürler tahrip olmustur. Pano çevresinde bordur içinde meandr, yürekli sarmasik ve antrolak motifleri, dogu ve bati bölümde keklik, horoz, vb. hayvanlar ve nar ile zeytin dali motifleri görülmektedir.

        Söz konusu portrenin içinde bulundugu daire 0.90 m. çapinda olup,  bu bölümün  0.75 x 1.20 m. ölçülerinde, 0.45 m. derinliginde kazilarak, parçanin yerinden söküldügü anlasilmistir.