KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

"Bizans'tan İstanbul'a - İki Kıtanın Limanı" Sergisi

“BİZANS’TAN İSTANBUL’A-İKİ KITANIN LİMANI”

 

 

Fransa genelinde 01 Temmuz 2009 – 31 Mart 2010 tarihleri arasında düzenlenen ve kültürel, ekonomik, bilimsel ve sosyal birçok etkinliği içeren 2009 Yılı Fransa’da “Türkiye Mevsimi” etkinlikleri kapsamında,  Paris Grand Palais’de gerçekleştirilen “Bizans’tan İstanbul’a – İki Kıtanın Limanı” adlı sergi 09 Ekim 2009-25 Ocak 2010 tarihleri arasında gösterime sunulmuştur. 

 

 

 

 

Serginin açılışı, Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah GÜL ve Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas SARKOZY tarafından yapılmış, her iki ülkenin bakanları ve üst düzey bürokratları da bu açılışta hazır bulunmuşlardır.

 

 

 

Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan ÖLÇER’in küratörlüğünde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi’nin katkılarıyla hazırlanan sergide ülkemiz müze, kurum ve kuruluşları ile özel koleksiyonlara ait eserlerin yanı sıra Almanya, Avusturya, Belçika, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya, Katar, İngiltere, Sırbistan, İsviçre ve Fransa’dan da yaklaşık 500 eser yer almıştır.

 

 

 

İstanbul’un zengin geçmişi boyunca yaşadıklarını gözler önüne seren sergi, kentin din ve dil ayırımı gözetmeksizin bir hoşgörü ortamında her kesimden insana kucak açtığını vurgulamıştır.

 

 

 

Sergide, ülkemizden 15 müze, Rum ve Ermeni Patriklikleri, Türkiye Hahambaşılığı ile üç koleksiyonere ait Neolitik dönemden başlayarak Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine kadar geniş bir yelpaze içeren eserler teşhir edilmiştir. 

 

 

 

Bu eserler arasında taş baltalar, pişmiş toprak günlük kullanım kapları, cam kaseler ve şişeler, çeşitli madenlerden yapılmış süs eşyaları, figürinler, mezar taşları, sütun başlıkları, levhalar, heykeller, çiniler, ikonalar, İnciller, rölikerler, buhurdanlar, amphoralar, ağırlıklar, madalyonlar, duvar resmi, mozaik, dolap kapağı, fincan zarfları, III. Ahmed Çeşmesi Maketi, ibrik, fildişi kemer paftaları, III. Murad Has Odası Kapısı, çini yazı takımı, imameler, kaftanlar, Fatih Sultan Mehmet’in Defteri, Fatih Sultan Mehmed’in Portresi (Nakkaş Osman), minyatürler, el yazmaları, zırh at başlığı, kalkan, havlu takımı, hamam tası, Kur’an mahfazaları, halılar, tablolar, dokumalar, ferman, Geç Roma ve Osmanlı dönemi sikkeleri yer almıştır.

 

 

 

Yoğun ilgi gören sergi 241.233 kişi tarafından ziyaret edilmiştir.