KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

"Babil’in Ötesi: M.Ö. İkinci Bin Yılda Sanat, Ticaret Ve Diplomasi" Sergisi

"BABİL’İN ÖTESİ: M.Ö. İKİNCİ BİN YILDA SANAT, TİCARET VE DİPLOMASİ" SERGİSİ

 

 

Amerika, New York Metropolitan Müzesi’nde 17 Kasım 2008-15 Mart 2009 tarihleri arasında gösterime sunulan serginin açılışına, Bakanlığımız, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden Müzeler ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Zülküf YILMAZ, Müzeler Şubesi Müdür V. Azime EVRENSEL, Müze Araştırmacısı Asuman ARSLAN ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Armağan ERKANAL, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültür İşleri Genel Müdürü Ayşenur ALPASLAN ve Pakize ADALIĞOLU, New York Turizm ve Kültür Ataşesi Hasan ZÖNGÜR, Ataşe Yardımcısı Nihan BEKAR ile serginin sponsorluğunu üstlenen Dış Ekonomik İlişkiler Konseyine (DEİK) bağlı Türk Amerikan İş Konseyinin (TAİK) yanı sıra Doğan, Doğuş, Koç ve Sabancı gruplarının temsilcilerinden Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat ARSEL, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan SABANCI DİNÇER ve TAİK Başkanı Haluk DİNÇER katılmışlardır.

 

 

Ülkemizin doğu ile batı arasında oluşturduğu köprü rolünü vurgulayan, İkinci bin yılın büyük güçleri arasındaki sanat ve uluslararası değişim ve ilişkiyi gösteren sergide, 15 ülkeden 30’un üzerindeki kurumdan ödünç eser alınmış, M.Ö. 2.binde Antik Yakın Doğu’nun güçleri arasındaki etkileşimle beslenen, saraylar, tapınaklar, mezarlar ve diğer anıtsal yapılar için üretilen olağanüstü sanat eserlerinden yaklaşık 350 adet obje yer almıştır.

 

 

 

Sergi kapsamında, Bakanlığımıza bağlı Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden 11 adet eser, Çorum Müzesi’nden 7 adet eser, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nden 2 adet eser, Kayseri Müzesi’nden 2 adet eser, Konya Müzesi’nden 2 adet eser, Muğla Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nden 98 adet eser olmak üzere toplam 122 adet eser teşhir edilmiştir.

 

 

 

Bu eserler arasında ritonlar (hayvan biçimli kaplar), tanrı figürinleri, fildişi kaplar, vazolar, hançerler, madalyonlar, kılıçlar, ağırlıklar, figürinler, amforalar, kandiller, silindir mühürler, pişmiş toprak kaplar, cam ve taş boncuklar ile mızrak uçları gibi döneminin sosyal yaşantısını yansıtan kültür varlıkları yer almıştır.

 

Yoğun ilgi gören sergi 113.065 kişi tarafından ziyaret edilmiştir.