KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Düzce Müze Müdürlüğü

DÜZCE KONURALP MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ

İletişim bilgileri:


Adres: Konuralp Çiftepınarlar Mahallesi No: 50 Düzce
Tel : (0380) 541 37 70
E-posta: konuralpmuzesi@ktb.gov.tr
Sorumlu olduğu İl/İlçe: Düzce/Merkez
Bağlı Birimleri:


DÜZCE KONURALP MÜZESİ

İletişim bilgileri:


Adres: Konuralp Çiftepınarlar Mahallesi No: 50 Düzce
Tel: (0380) 541 37 70
E-posta: konuralpmuzesi@ktb.gov.tr
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): 08:30 – 17:30


Prusias ad Hypium (Konuralp) Antik Kenti’nin zengin kültürel mirasını yaşatmak üzere kurulan Düzce Konuralp Müzesi, 2003 yılında ziyarete açılmıştır. Üç teşhir salonu, bir laboratuvarı, iki deposu, bir konferans salonu ve idari bölümleri bulunan müzenin, 1904 arkeolojik, 497 etnografik ve 4070 sikke olmak üzere toplam 6471 eseri bulunmaktadır.

Düzce Konuralp Müzesi’nin arkeoloji salonunda, Tunç Çağı’ndan (MÖ.3000-2000) Doğu Roma’ya (MS.395-1453) kadar çeşitli dönemlere ait eserler, pişmiş toprak ve mermer heykelcikler, metal eserler, takılar, cam kaplar ve mezar hediyeleri kronolojik olarak sergilenmektedir. Arkeoloji salonunda yer alan ve müzenin en dikkat çekici eserlerinin başında, Yunan mitolojisinde kader, şans, başarı ve aynı zamanda kentlerin koruyucu tanrıçası olan “Tykhe Heykeli” gelmektedir. Söz konusu eser, Prusias ad Hypium Antik Kent kazılarında bulunmuş olup, zamanında orijinali İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne gönderilerek orada sergilenmeye başlanmıştır. Anılan eser, orijinali M.Ö. 4. yüzyıla ait olan bir heykelin, M.S. 2. yüzyılda Roma Dönemi’nde yapılmış bir kopyasıdır.

Günümüzde Düzce Konuralp Müzesi’nde mülajı bulunan heykel, zengin bir süslemeye sahip olup, Tykhe’nin başının üzerinde zeytin yapraklarıyla süslü şehir surunu temsil eden bir taç bulunmaktadır. Sol kolunda ise, çeşitli meyvelerle dolu bir bereket boynuzu ile zenginliğin simgesi olan Plutos isminde bir çocuğu taşımaktadır.

Müzenin taş eserler salonunda ise “Orpheus Mozaiği” göz alıcı diğer eserlerin başında gelir. Roma Dönemi taşınmaza ait bir zemin döşemesi olarak kullanılmış olan mozaik yaklaşık 45 m2’dir. Mitolojide, Orpheus’un çaldığı müzikle ağaçları ve kayaları harekete geçirdiğine ve canavarları yatıştırdığına inanılmaktadır. Söz konusu mozaikte de, merkezde lirini çalar şekilde Orpheus betimlenmiş, çevresinde ise mevsimler sahnelenmiştir. Mozaiğin çevresinde aslan, kaplan, tavus kuşu gibi hayvan figürleri ve dört köşesinde, dört mevsim tasvirli kadın başı figürleri yer almaktadır. Mozaiğin tamamının konservasyonu yapılmış olup, günümüzde Düzce Konuralp Müzesi’nde teşhir edilmektedir.

Taş eserler salonundaki diğer önemli eser ise “Tanrı Janus Heykeli”dir.  Bir yüzü sağa, bir yüzü sola bakan ve sıklıkla Roma sikkelerinde de rastlanan, iki yüze sahip Roma Tanrısı, mitolojide, geçitlerin, kapıların, bitişlerin ve başlangıçların tanrısıdır. Mitolojiye göre, Tanrı Janus’a ait olan yüzlerden biri kentten içeri girenlere, diğeri ise kentten çıkanlara bakar ve böylece kent güvenlik içinde yaşamını sürdürür.

Geleneksel kültüre ait eserlerin sergilendiği etnografya salonunda, el işlemeleri, yöresel kıyafetler, süs eşyaları, mutfak kapları, aydınlatma gereçleri, tartı aletleri, kişisel eşyalar, kılıçlar ile tüfekler teşhir edilmektedir.
Düzce Konuralp Müzesi’nin teşhir salonlarında olduğu kadar, bahçe kısmında da görülmeye değer çok sayıda eser bulunmaktadır. Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde yapılan kazılarda ortaya çıkan büyük mimari parçalar, sütunlar, bomoslar (adak yazıtları), ostothekler (ölü küllerinin konduğu küçük taş lahitler), şehir yasası yazıtları, pythoslar (büyük depolama küpleri), mezar stelleri (mezar taşları), çeşme parçaları ile İslami mezar taşları gibi eserler, müzenin bahçe kısmında sergilenmektedir. Söz konusu eserler arasında, Konuralp’in batısındaki nekropolde 1937 yılında bulunan ve MS.1. yüzyıla ait “Lahit Mezar” dikkat çeker. Anılan lahdin uzun yüzünde kabartma olarak öküz başlarının taşıdığı çelenkler işlenmiş olup, bunların ortasında yazıtsız bir tabula ansata görülür. Lahdin alt kısmında ise çeşitli hayvan figürleri resmedilmiştir.

  • Düzce-Konuralp01.JPG
  • Düzce-Konuralp02.jpg
  • Düzce-Konuralp03.JPG
  • Düzce-Konuralp04.JPG
  • Düzce-Konuralp05.JPG
  • Düzce-Konuralp06.jpg
  • Düzce-Konuralp07.JPG
  • Düzce-Konuralp08.JPG
  • Düzce-Konuralp09.JPG
  • Düzce-Konuralp10.jpg