KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Uşak Müze Müdürlüğü

UŞAK MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ

İletişim bilgileri:
Adres:
Fatih Mh. Orhan Dengiz Bulv. No: 29 UŞAK
Tel: 0 276 212 18 41
E-posta: usakmuzesi@ktb.gov.tr

Sorumlu olduğu il/ilçe:
Uşak İli ve ilçeleri

Bağlı Birimleri:
Uşak Müzesi
Atatürk ve Etnografya  Müzesi
Blaundos Örenyeri





UŞAK MÜZESİ

Adres:
Fatih Mh. Orhan Dengiz Bulv. No: 29 UŞAK
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): 09:00 / 17:00

23 Mayıs 1970 tarihinde hizmete açılan Uşak Müzesi Müdürlüğü, Uşak İlinin binlerce yıl boyunca değişik kültürler tarafından sürekli beslenmiş çok katmanlı kültür zenginliğinin ürünü olan Paleolitik Çağ, Tunç Çağları, Frigya, Lidya, Helenistik, Roma ve Doğu Roma Dönemlerine ait kırk iki bin eserlik bir koleksiyonu barındırmaktadır. Yaklaşık 48 yıl boyunca aynı binada hizmet veren Müze, tren istasyonu mevkiindeki yeni binasına 2018 yılında taşınmıştır.
Müze teşhir salonunda yer alan vitrinlerde; Paleolitik Çağa tarihlenen keskiler, kazıyıcılar ve yonga parçaları, Tunç dönemlerini temsil eden idoller, gaga ağızlı testiler, taş baltalar, Frig, Lidya, Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerini ait pişmiş toprak kâse, tabak, kandil, figürin ve cam örnekleri yer almaktadır. Kronolojik vitrinlerin hemen arka bölümünde ise antik dönem ölü gömme kültü ve inançları, ziyaretçilerin bilgisine sunulmuştur. Birinci katta bulunun bu vitrinlerin yanında heykeller bölümünde, Uşak sınırları içerisinde bulunmuş Roma dönemi, yönetici, devlet adamı, sporcu gibi kişilerin heykelleri yer almaktadır. Aynı katta bulunan bir diğer bölümde ise Uşak sınırları içerisinde yer alan Akmonia, Blaundos ve Sebaste gibi antik kentlerde bulunan taş eserler sergilenmektedir.
Uşak, antik dönemde paranın ilk basıldığı ve kullandığı Lidya Devleti sınırları içerisinde yer alması nedeniyle müze zengin bir sikke koleksiyonuna sahiptir. Bu nedenle yeni müze binasının ara katında sadece, paranın darp edilmesi, kullanımı konularında çeşitli canlandırmalar ve yine kronolojik olarak sıralanmış vitrinler de çeşitli dönemler ait sikkeler ve paralar ile yine Uşak sınırları içerisinde bulunmuş sikke defineleri yer almaktadır.
Müzenin ikinci katı ise Uşak’ın 25 km. batısında, İzmir karayolu üzerinde bulunan Güre Köyü yakınlarındaki Lidya Tümülüslerinden çıkarılarak 1965-66-68 yıllarında kaçırılan ve 1993 yılında geri alınan Lidya-Pers döneminin en görkemli eserleri olarak bilinen Karun Hazinelerine ayrılmıştır. İki bölümden oluşan bu katta ilk bölümde sırasıyla, Basmacı, Toptepe ve Aktepe tümülüslerinden bulunan eserler, en arkada ise bu grupların içerisinde en nadide olan ve Bakanlığımızın girişimleriyle Almanya’da bulunup Türkiye’ye getirilerek, ana yurdunda sergilenen kanatlı denizatı broşu yer alır. Bu katın diğer bölümünde ise Lidya dönemi canlandırmaları yapılmış olup, İkiztepe ve Harta tümülüslerinin canlandırmaları, Lidya dönemi ticareti anlatan, dokumacı, seramik ve kalıp ustası gibi dönemin mesleklerinin canlandırmaları yer alır. Ayrıca dönemin günlük yaşamının anlatıldığı bir bölümde bu alanda bulunur.  
Müzede teşhir anlamında son bölüm etnografya bölümüdür. Bu alanda ise Uşak’ın yerel etnografik kültürel birikimi anlatılmakta olup, çeşitli kıyafetler, kılıçlar ve silahlar, günlük yaşamda kullanılan materyaller yer alır. Bununla birlikte Müzede, çocuklar için eğitim alanının yanı sıra, fuaye alanı ve konferans salonu ayrıca ihtisas kitapları içinde bir de kütüphane bulunmaktadır.

  • Uşak-UşakMüze01.jpg
  • Uşak-UşakMüze02.jpg
  • Uşak-UşakMüze03.jpg
  • Uşak-UşakMüze04.jpg
  • Uşak-UşakMüze05.jpg
  • Uşak-UşakMüze06.jpg














UŞAK ATATÜRK VE ETNOGRAFYA MÜZESİ

Adres:
Elmalıdere, Hisarkapı Uluyol Sok. No:75, 64100 Uşak
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): 09:00 / 17:20


Uşak İli Merkez Bozkurt Mahallesi, Hisarkapı Uluyolunda bulunan Atatürk ve Etnografya Müzesine ait bina 1890’lı yıllarda yapılmıştır. Kaftancızadeler olarak bilinen Uşak’ın ileri gelen ailelerinden birine ait yapı, Kurtuluş Savaşında karargah binası olarak kullanılmıştır. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, 2 Eylül 1922 tarihinde Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa, Batı Cephesi Kurmay Başkanı Asım (Gündüz) Paşa, Ordu Komutanı Nurettin Paşa ile birlikte Dumlupınar’dan Uşak’a gelmiştir. Aynı gün Baş Komutanlık, Genelkurmay Başkanlığı ve Batı Cephesi Komutanlığı karargahları da Dumlupınar’dan Uşak’a nakledilmiştir.
Türk birliklerinin Yunan kuvvetleri üzerine taarruzu devam ettikçe, yüzlerce Yunan subay ve askeri de esir edilmiştir. Bu arada Dumlupınar Muharebesinde yenilen Yunan tümenlerinin geride kalanlarından 4.000 kişilik bir kısım, başlarında 1. Kolordu Komutanı General Trikopis, Genelkurmay Başkanı Albay Vasilokopulis ve Kolordu Levazım Başkanı Albay Petrinis ile 13. Tümen Komutanı Albay Kaybalis olduğu halde kuzeydeki Türk birlilerinin sıkıştırması üzerine Murat Dağlarından Comburt yönüne saparak 2 Eylül gecesi Uşak civarındaki Türk kuvvetlerine teslim olmuşlardır. Bu esir alınanlar arasında üçyüzü aşkın subay da bulunmaktaydı.
Esir edilen Yunan Ordusu Komutanı Trikopis ve Yunan generalleri ile burada görüşen Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, “Kendilerini teselli ve misafir etmiş” ailelerine sağlıklı olduklarına dair bilgi vermelerine izin vermiştir. Trikopis’in silah ve kılıcını, İsmet Paşa (İsmet İnönü), Halit Akmansu (Dadaylı Halit ), Asım Paşa (Asım Gündüz) teslim almıştır.
Uşak’ta bulunan Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa da, Kaftancılar evinin gelini olan Pakize Hanım’ın işlediği Mareşallik apoletini ilk defa burada takmıştır.
1978 yılında kamulaştırılan yapı 1 Eylül 1978 yılında Atatürk ve Etnografya Müzesi olarak açılmıştır.
İki katlı ahşap yapının giriş katında yöresel giysi ve takı örnekleri ile Kurtuluş Savaşında kullanılmış olan silahlar sergilenmektedir.
İkinci katta; Atatürk’ün kaldığı süre içinde kullandığı çalışma odası, yatak odası ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili önemli kararların alındığı toplantı odası yer almaktadır. Odalarda Ankara Etnografya Müzesi ve Anıtkabir Müzesinden getirilen Atatürk’e ait eşya ve giysiler bulunmaktadır.
  • Uşak-UşakAtatürkMüze01.jpg
  • Uşak-UşakAtatürkMüze02.jpg
  • Uşak-UşakAtatürkMüze03.jpg
  • Uşak-UşakAtatürkMüze04.jpg
  • Uşak-UşakAtatürkMüze05.jpg
  • Uşak-UşakAtatürkMüze06.jpg















BLAUNDOS ÖRENYERİ

Adres:
Ulubey İlçesi, UŞAK
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): 09:00 / 19:00


Blaundos Antik Kenti üç tarafı dik uçurumlu dere yatağı ile çevrili yarım ada görünümünde, düz bir burun üzerinde oturmaktadır. Çevresindeki 100 m. derinliğindeki kanyon içinde kentin su ihtiyacının karşılayan dere geçmektedir. Lydia bölgesinde Frigya sınırına yakın olan kentin, Helenistik dönemde (M.Ö.III yy.da) Makedonya’dan gelenler tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir.
Üç tarafının derin bir vadi ile çevrili olması sebebi ile kentin girişi sadece kuzeyde bulunan kuleli tek kapıdan sağlanmaktadır. Şehrin doğu yamacında tiyatro kalıntısı, Kale girişinin az ilerisinde 140 m uzunluğunda stadyum yer alır.
Yunanca ve Latince yazıtların bulunduğu Blaundos’ta, kale dışında 2, merkezde 1 tapınak yer almaktadır. Merkezdeki tapınak İon düzeninde prostylos tipinde olup, tahminen Tanrıça Athena ve Homonoia’ya adanmıştır. Kente ait kalıntılar; stadion, tiyatro, İon düzeninde bir tapınak, su kemerleri ile çeşitli yapı kalıntılarıdır.
Antik Kentte, Uşak Müzesi ve Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile birlikte yürütülen kazı çalışmalarına 2018 yılında başlanmıştır.
  • Uşak-Blaundos01.jpg
  • Uşak-Blaundos02.jpg
  • Uşak-Blaundos03.jpg
  • Uşak-Blaundos04.jpg
  • Uşak-Blaundos05.jpg
  • Uşak-Blaundos06.jpg