TEKİRDAĞ MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ
İletişim bilgileri:
Adres: Ertuğrul Mahallesi, Rakoczi caddesi, No:1, Merkez / TEKİRDAĞ
Tel: 0 282 261 20 82
E-Posta: tekirdagmuzesi@ktb.gov.tr
Sorumlu olduğu il/ilçe:
Tekirdağ İli ve İlçeleri
Bağlı Birimleri:
Tekirdağ Müzesi
Muratlı Atatürk Evi
TEKİRDAĞ MÜZESİ
Adres: Ertuğrul Mahallesi, Rakoczi caddesi, No:1, Merkez / TEKİRDAĞ
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): 08:00-17:00
1927 yılında Vali konağı olarak inşa edilen binanın müze olarak kullanılmak üzere Kültür Bakanlığı’na devredilmesi üzerine yapılan restorasyonlardan sonra 1992 yılında Tekirdağ Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Müze teşhiri; giriş bölümünde taş eserler salonu, ikinci katta Arkeolojik eserler ve Etnografya salonu ile geniş bahçe teşhirinden oluşmaktadır.
Perinthos (Marmara Ereğlisi), Heraion Teichos(Karaevlialtı), Byzante (Barbaros), Apri (Kermeyan) başta olmak üzere Tekirdağ İli sınırları içindeki ören yerlerinden getirilen heykeller, steller, kabartmalar, mezar taşları ve yazıtlardan oluşan eserler ile kazısı Tekirdağ Müzesince yapılmış Harekattepe Tümülüsü’nde bulunan Odrys sülalesine ait bir kralın iskeleti, mezar buluntuları, kraliyet ve rahiplik taçlarıyla birlikte etlendirilmiş şekliyle sergilenmektedir.
MURATLI ATATÜRK EVİ
Adres: İstiklal Mahallesi, Muratlı / TEKİRDAĞ
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): 08:00-17:00
24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması’nda ki “Göçmen Mübadeleleri” başlıklı madde gereğince 1934-1935 yıllarında Bulgaristan’dan göç eden Türklerin bir bölümünün yerleştirilmesi amacıyla bugünkü Muratlı İlçe merkezinde göçmen konutları oluşturulmuştur.
Muratlı İlçesi o yıllarda Çorlu’ya bağlı küçük bir köydü. O günün koşullarında Türkiye’nin en modern ve planlı köyü inşa edilmesi emrini bizzat Atatürk vermiştir. Yeni kurulacak yerleşim alanı demiryolunun kuzeyinde olacak, yollar birbirini doksan derecelik açılarla kesecek ve bütün evler bahçeli olacaktır. Ayrıca her haneye kişi başı 10 dekar toprak verilecektir.
Muratlı’da yeni inşa edilen yeni köy projesini ve konutların durumunu bizzat yerinde görmek üzere 3 Haziran 1936 tarihinde Muratlı’ya gelen Atatürk, bu ziyareti esnasında tren istasyonunun karşısında, Bulgaristan’ın Pazarcık Kasabasından gelen bir aileye misafir olmuş, evin bahçesinde oturarak ikram edilen kahveyi keyifle içmiştir.
Kerpiçten yapılma, 3 oda ve 1 mutfaktan oluşan bu ev Kültür ve Turizm Bakanlığınca kamulaştırılarak, orijinaline uygun biçimde restore ettirilmiştir.
Bugün Muratlı Atatürk Evi olarak bilinen konutun içinde, etnografik nitelikli yöresel malzemeler ve Atatürk’ün Muratlı’ya gelişi ile ilgili fotoğraflar sergilenmektedir. Ayrıca kurtuluş günleriyle ilgili belgesel gösterimleri yapılmaktadır.