KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Kırklareli Müze Müdürlüğü

KIRKLARELİ MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ

İletişim Bilgileri:
Adres:
Karacaibrahim Mahallesi Mustafa Kemal Bulvarı No:26 / KIRKLARELİ
Tel: 0 288 214 09 61 - 0 288 214 2139
E-posta: kirklarelimuzesi@kultur.gov.tr

Sorumlu olduğu İl/İlçe:
Kırklareli

Bağlı Birimler:
Kırklareli Müzesi




KIRKLARELİ MÜZESİ

Adres:
Karacaibrahim Mahallesi Mustafa Kemal Bulvarı No:26 / KIRKLARELİ
Ziyaret Saatleri (Yaz-Kış): 08:30-12:30  / 13:30-17:30


1894 yılında Mutasarrıf Neşet Paşa ve o dönem Belediye Başkanı olan Hacı Mestan Efendi zamanında Belediye Hizmet binası olarak yaptırılmış ve 1962 yılına kadar fiilen Belediye binası olarak kullanılmıştır. 1970 yıllarında ise tamamen boşaltılarak yıkıma terkedilen binanın 1983 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca restorasyon çalışmalarına başlanmış, 1993 yılında tamamlanarak 14 Ocak 1994 tarihinde Kırklareli Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Bodrum hariç iki katlı betonarme olan yapının 4 cephesinde yayılan kemerli pencereler yer almakta olup, girişte dört sütuna oturan cumba vardır. Arkeoloji ve Etnografya seksiyonları üst katta yer almakta, ayrıca giriş katında Tabiat sergi salonu bulunmaktadır.
Müze girişinde zemin katta yer almakta olan Tabiat Salonunda; 76 türden 102 adet çeşitli canlı örneği tahnit edilmiş olarak sergi halindedir. Bu hayvan türlerinden bir kısmının nesli tükenmiş ya da tükenme tehdidi altındadır.
Üst katta, iki bölümden oluşan Etnoğrafya Seksiyonunun birinci bölümde 19.yy-20.yy başları köy yaşantısı tasvir edilmiştir. İkinci bölümde ise yine aynı dönemleri yansıtan “Kırklareli Şehir Odası”ünitesi yanında, çeşitli dönemlere ait giysi, takı ve çeşitli günlük malzemenin yer aldığı vitrinler bulunmaktadır.
Arkeoloji Seksiyonu; tamamen Kırklareli ve yakın çevresinde, çeşitli şekillerde elde edilen eserlerden oluşmaktadır. Sergi Buzul Çağı sonrası döneme ait çeşitli deniz, kara canlı türleri ve ağaç fosilleri ile başlamakta, daha sonra kronolojik sıra itibariyle Roma Dönemi sonlarına kadar bir seyir takip etmektedir. Vitrinlerde ağırlıklı olarak Kırklareli Aşağıpınar, Kanlıgeçit ve Tilkiburnu yerleşim birimleri ile Pınarhisar İslambey A, Alpulllu Höyüktepe ve Dolhan tümülüslerin ve Demirköy Geç Osmanlı Dönemi Fatih Dökümhanesinden yapılan kazılar sonucu elde edilen eserler yer almaktadır. Bu bölümde ayrıca Klasik dönemlerden, Osmanlı dönemine kadar süregelen ve kronolojik seyir takip eden bir de sikke vitrini bulunmaktadır.

  • Kırklareli-KırklareliMüze01.jpg
  • Kırklareli-KırklareliMüze02.jpg
  • Kırklareli-KırklareliMüze03.jpg
  • Kırklareli-KırklareliMüze04.jpg
  • Kırklareli-KırklareliMüze05.jpg
  • Kırklareli-KırklareliMüze06.jpg