KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İzmir Çeşme Müze Müdürlüğü

ÇEŞME MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ

İletişim bilgileri:

Adrtes: Musalla Mahallesi 1001 Sok. No:1 Çeşme Kalesi-Çeşme/İZMİR
Tel: 0 232 712 66 09
E-Posta: cesmemuzesi@ktb.gov.tr

Sorumlu olduğu il/ilçe:
İzmir/Çeşme ve Karaburun

Bağlı Birimleri: -




ÇEŞME MÜZESİ

Adres:
Musalla Mahallesi 1001 Sok. No:1 Çeşme Kalesi-Çeşme/İZMİR
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): 08:00-19:00 / 08:30-17:30


Çeşme Kalesi Cenevizliler tarafından inşa edilmiş olup Sultan II. Beyazıt döneminde (1508) Mimar Ahmet oğlu Mehmet tarafından bugünkü haline getirilmiştir. 11.000 m² alan üzerine kurulmuş olan Çeşme Kalesi’nin ikisi kıyıda, ikisi de sırtta olmak üzere dört adet burcu bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı inşa edilmiş olan Çeşme Kalesi’nin iç kale kısmı iki ana bölümden oluşmakta olup, muhtemelen ilk bölüm askeri kısım olarak ikinci bölüm ise ikamet kısmı olarak kullanılmıştır. Günümüzde Çeşme Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veren kale; cami, çeşmesi, su depoları ve kapalı alanlarıyla Osmanlı Dönemi’ne ilişkin otantik ve özgün mimari yapılardan birini oluşturmaktadır.
Çeşme Kalesi ilk defa 1965 yılında, İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi'nden getirilen silahların sergilenmesiyle silah müzesi olarak ziyarete açılmıştır. 1984 yılına kadar böyle devam etmiş, aşırı nemden dolayı oksitlenerek bozulmaya başlayan silahlar, İzmir Arkeoloji Müzesi ve Ödemiş Müzesi’ne devredilmiştir.
Çeşme Kalesi arkeolojik eser teşhir salonlarında, Erythrai (Ildırı) Antik Kenti ile Çeşme Bağlararası Tunç Çağı yerleşim yeri kazılarından çıkan eserlerle birlikte farklı dönemlere ait figürinler, kandiller, cam kaplar, heykeller ve sikkeler de sergilenmektedir. Müzede ayrıca, tahıl, zeytinyağı, şarap vb. ürünlerin taşındığı, saklandığı kaplar ve antik dönem ticaretinde ayrı bir öneme sahip olan amphoraların kronolojik teşhiri de yer almaktadır.
Kaledeki Umur Bey Kulesi’nin alt katı, 1770 Çeşme Osmanlı-Rus Deniz Savaşı sergi salonu olarak düzenlenmiştir. Umur Bey Kulesi’nin üst katı ise mermer-taş eser salonu olup burada heykeller ve stellerin yanı sıra Osmanlı Dönemi kitabeleri de sergilenmektedir. Kalenin açık mekanlarında toplar, top gülleleri, mimari parçalar ve İslami mezar taşları yer almaktadır.

  • İzmir-Çeşme-ÇeşmeMüze01.jpg
  • İzmir-Çeşme-ÇeşmeMüze02.jpg
  • İzmir-Çeşme-ÇeşmeMüze03.jpg
  • İzmir-Çeşme-ÇeşmeMüze04.jpg
  • İzmir-Çeşme-ÇeşmeMüze05.jpg
  • İzmir-Çeşme-ÇeşmeMüze06.jpg