KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Isparta Yalvaç Müze Müdürlüğü

YALVAÇ MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ

İletişim Bilgileri:
Adres: Görgüorta Mahallesi, Gazipaşa Caddesi No:42, Yalvaç/ISPARTA
Tel: 0 246 441 5059    
E-Posta: yalvacmuzesi@ktb.gov.tr







Bağlı Birimleri:
                             Yalvaç Müzesi
                             Antiocheia Örenyeri




YALVAÇ MÜZESİ

Adres:
Görgüorta Mahallesi, Gazipaşa Caddesi No:42, Yalvaç/ISPARTA
Tel: 0 246 441 5059    
E-Posta: yalvacmuzesi@ktb.gov.tr


Yapımına 1963 yılında başlanan Yalvaç Müzesi, 9 Eylül 1966 günü ziyarete açılmıştır. Müzenin kapalı teşhir alanları Prehistorik Eserler, Klasik Eserler, Etnografik Eserler ve St. Paul Salonu’ndan oluşmaktadır. Ayrıca ağırlıklı olarak mimari eserlerin sergilendiği bahçe teşhiri de bulunmaktadır.

Prehistorik eserler salonunda, girişinde Yalvaç ilçesi, Tokmacık köyü, Kuzmahmutça mevkiindeki fosil yatağında 1994 yılında başlatılan kurtarma kazılarıyla ortaya çıkartılmış Alt Miyosen Dönem’e (11-5 Milyon Yıl) ait memeli cins/tür fosiller, salonun diğer kısmında Neolitik Çağdan Tunç Çağı sonu kadar tarihlenen günlük ve dini ritüel kaplar, idoller, ana tanrıça heykelleri, mühürler gibi eser ve eser grupları sergilenmektedir.

Klasik eserler salonunda, Arkaik Dönemden Roma Dönemi sonuna kadar olan eserler teşhir edilmektedir. Heykeller, madeni eserler, cam eserler, figürinler ile Pisidia Antiocheia Antik Kenti ile Men Kutsal Alanı arkeolojik kazı buluntuları bu salonun teşhir edilen eserleri arasındadır. Anadolu yerel tanrılarından Tanrı Men’e ve Men Kültüne adanmış steller en dikkat çeken eser grubunu oluşturmaktadır. Roma Sanatı’nı ve Pisidia Antiocheia Antik Kenti heykeltıraşlığını en iyi yansıtan Chihuahua cinsi köpek heykeli ile balıkçı heykel başının yanı sıra kentin Gladyatör Oyunlarını ve yüksek kaliteli kuyumculuk faaliyetlerini gösteren Gladyatör Kupası bu salonun görülmeye değer eserleri arasındadır.

Etnografya salonunda, Yalvaç ve çevresine ait halk kültürünü ve el sanatlarını tanıtan eserler sergilenmektedir. Eski Yalvaç evleri hakkında ziyaretçilere fikir vermek adına 19. yüzyıla ait bir evin iç mimari dekorasyonu kullanılarak aslına uygun olarak düzenlenmiştir.

St. Paul Salonunda ise Doğu Roma İmparatorluğu Dönemi’ne ait mimari ve dini eserler sergilenmektedir.




  • null










ANTIOCHEIA ÖRENYERİ


Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Medeniyet Caddesi, Turgut Özal Parkı Yanı, Yalvaç/ISPARTA

İletişim: 0246 441 5011


Antiocheia, Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinin kesiştiği Göller Yöresi’nde, Isparta iline bağlı Yalvaç ilçesinin yaklaşık 1 km kuzeydoğusunda bulunmaktadır. Antik kent, en yüksek noktası 1236 metre olan bir tepenin üzerine kuruludur.

Kent akropolisi 46 hektarlık bir arazi üzerinde yer almaktadır. Yerleşmenin teritoriumu güneydoğudaki tepe üzerinde olan Men Askaenos kutsal alanındaki Men Tapınağı’ndan izlenebilmektedir. Kentin antik çağdaki teritoriumu yaklaşık olarak 540 mil m2 olarak hesaplanmıştır. Roma Dönemi’nde antik kentin nüfusunun 70.000 kişi olduğu tahmin edilmektedir.

Seleukos Hanedanlığı tarafından M.Ö. 3. yüzyılda kurulan Antiocheia Kenti, bölgede ileri bir karakol olarak kullanılmıştır. En parlak dönemini Roma Dönemi’nde yaşamıştır. Aziz Paulus MS. 46 ve 62 yılları arasında Antiocheia’ya üç kez gelerek Hristiyanlığı dünyaya buradan yaymaya başlamıştır. Özellikle M.S. 4. yüzyılın başlarında Hristiyanlığın serbest bırakılmasıyla birlikte kent önemini dini bir merkez olarak sürdürmüştür.  M.S. 6-7. yüzyıla kadar devam eden Roma egemenliği bu tarihlerde başlayan Arap akınlarıyla zayıflamıştır. 1176 yılında Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan’ın Miryokefalon zaferinden sonra bölgeye Türkler yerleşmiştir.

1911’de W. M. Ramsay ve ekibi tarafından araştırmalara başlanmış ve ertesi yıl Princeton Üniversitesi’nin desteğiyle Antiocheia’da ilk kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. 1914 yılına kadar aralıklarla sürdürülen çalışmalarda, kent ve çevresinde önemli yapılar ve “Res Gestae Divi Augusti” yazıtının ilk parçaları ortaya çıkarılmıştır. I. Dünya Savaşı nedeniyle ara verilen çalışmalar, savaş sonrasında 1923’te Michigan Üniversitesi’nden D. M. Robinson’un çabalarıyla yeniden başlatılmış, 1927 yılına kadar devam etmiştir. 1962 yılında kentte M. H. Ballance ve A. Frazer tarafından detaylı bir yüzey araştırması yapılmış, 1985-1995 yılları arasında ise Yalvaç Müze Müdürlüğünce kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. 2008 yılından itibaren de antik kentte Bakanlar Kurulu kararlı Bilimsel Kazı olarak kazı çalışmaları yeniden başlatılmış ve halen devam etmektedir.

Antik kentin başlıca yapıları arasında Batı Kapısı, Ana Caddeler (Decumanus Maximus ve Cardo Maximus), Tiberius Meydanı, Tiyatro, Augustus Tapınağı, Nympheum, Hamam (Karargâh Binası?), St. Paulus Bazilikası ve Su Kemerleri bulunmaktadır. Ayrıca antik kente 5 km uzaklıktaki Men Kutsal Alanı da görülmeye değer yerlerdendir.




  • Isparta-Yalvaç-Antiocheia01.jpg
  • Isparta-Yalvaç-Antiocheia02.jpg
  • Isparta-Yalvaç-Antiocheia03.jpg
  • Isparta-Yalvaç-Antiocheia04.jpg
  • Isparta-Yalvaç-Antiocheia05.jpg