KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Hatay Müze Müdürlüğü

HATAY MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ

İletişim bilgileri:

Adres: Maşuklu Mahallesi Atatürk Caddesi Antakya
E-posta: hataymuzesi@ktb.gov.tr  
Tel: 0 326 225 10 60 / 0 326 225 10 62

Sorumlu olduğu il/ilçe:

Hatay İli ve İlçeleri

Bağlı Birimleri:
Hatay Arkeoloji Müzesi
        Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi
        Hatay Şehir Müzesi
        St. Pierre Anıt Müzesi
        St. Simon Manastırı
        Çevlik Örenyeri
                             




HATAY ARKEOLOJİ MÜZESİ

Adres:
Maşuklu Mahallesi Atatürk Caddesi Antakya
Müze Ziyaret Saatleri Yaz (1Nisan-1Ekim): Açılış Saati 10:00 Kapanış Saati 17:00
Müze Ziyaret Saatleri Kış  (1Ekim-1Nisan): Açılış Saati 10:00 Kapanış Saati 17:00


28 Aralık 2014 yılında ilk etabı ve 2 Mart 2019 yılında ikinci etabı ziyarete açılan Hatay Arkeoloji Müzesi, 19 sergi salonundan oluşmaktadır. Müzede Paleolitik Dönemden Ortaçağ’ın sonuna kadar birçok önemli eser, kronolojik ve tematik olarak sergilenmektedir.
Merkezi Antakya olmak üzere İskenderun, Daphne (Harbiye), Tell Atçana, Tell Tayinat, Samandağ (Seleukeia Pieria), Erzin (Epiphaneia), Dörtyol, Altınözü, Kırıkhan, Hassa ilçelerinde yapılan kazılardan çıkan eserler müzenin zengin koleksiyonlarını oluşturmaktadır. Çoğunluğu Roma Dönemine ait olan mimari ve diğer küçük buluntular bölgenin ihtişamını göstermektedir. Şuppiluliuma Heykeli, Arsuz Stelleri, Asur Ortastadı, Tyche Heykeli, Antakya Lahdi ve Çift Aslanlı Sütun Kaidesi müzede görülmesi gereken eserlerdir.
‘Dünyanın En Büyük Mozaik Müzesi’ unvanını elinde bulunduran müzede “Terkedilmiş Ariadne Mozaiği”, “Yakto” “Satyr ve Hermaphroditos Mozaği”, “Mevsimler Mozaiği”, “Venüsün Doğuşu Mozaiği”, “Artemis Mozaiği” ve “İskelet Mozaiği” en dikkat çekici mozaiklerdir.
  • Hatay-ArkeolojiMüze01.jpg
  • Hatay-ArkeolojiMüze02.jpg
  • Hatay-ArkeolojiMüze03.jpg
  • Hatay-ArkeolojiMüze04.jpg
  • Hatay-ArkeolojiMüze05.jpg
  • Hatay-ArkeolojiMüze06.jpg
  • Hatay-ArkeolojiMüze07.jpg
  • Hatay-ArkeolojiMüze08.jpg








     
NECMİ ASFUROĞLU ARKEOLOJİ MÜZESİ

Adres:
Haraparası Mahallesi, Süreyya Halefoğlu Caddesi Üzeri Antakya/HATAY
Müze Ziyaret Saatleri Yaz (1Nisan-1Ekim): Açılış Saati 10:00 Kapanış Saati 17:00
Müze Ziyaret Saatleri  Kış (1Ekim-1Nisan): Açılış Saati 08:00 Kapanış Saati 18:00


Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi, Antakya kent merkezinde yapılan bir otel inşaatının kazıları sırasında ortaya çıkan arkeolojik kalıntıların yerinde korunarak sergilenmesi amacıyla kurulmuş, 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilerek ziyarete açılan bir örenyeri müzesidir.
Antakya kenti, Makedonya İmparatoru Büyük İskender’in komutanlarından 1. Seleukos tarafından, babası Antiochus şerefine, M.Ö. 300 yıllarında kurulmuştur. Ardından gelen Roma, Doğu Roma ve Osmanlı imparatorlukları boyunca Doğu Akdeniz’in önemli kentlerinden biri olmuştur. Müzede, kentin bu 2300 yıllık uzun yerleşim tarihine ait, kimi zaman üst üste binmiş, kimi zaman iç içe geçmiş arkeolojik katmanlarını ve bu katmanların kazıları sırasında ortaya çıkarılmış eserler görülebilmektedir.
Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi’nde Roma Dönemi’ne ait, çeşitli büyüklükteki taban mozaikleri, yerinde korunarak sergilenmektedir. Müze bu özelliğiyle dünyadaki sayılı örneklerden biridir. Mozaikler arasında M.S. ikinci yüzyıla tarihlenen Roma Dönemi villasına ait taban mozaiği dikkat çekmektedir. Dört panele ayrılan mozaiğin ana panelinde mitolojik kanatlı at Pegasus ve onu bir törene hazırlayan üç peri (nymphe) ana figürlerdir. Ana panelin altında yer alan ve daha küçük olan diğer üç panelde ise ilham perileri (musalar) ve onlardan biri olan Kalliope ile yazar Hesiodos’un karşılaşmasına yer verilmiştir. “Dünyanın en büyük tek parça mozaiği” olarak kabul edilen, 1050 metrekare büyüklüğündeki mozaik de bir başka dikkat çekici mozaiktir.













HATAY ŞEHİR MÜZESİ
    
Adres:
Gündüz Caddesi No :1  Antakya/HATAY
Müze Ziyaret Saatleri Yaz (1Nisan-1Ekim): Açılış Saati 10:00 Kapanış Saati 17:00
Müze Ziyaret Saatleri  Kış (1Ekim-1Nisan): Açılış Saati 10:00 Kapanış Saati 17:00


Antakya Merkezde şehrin en işlek alanında bulunan Hatay Şehir Müzesi, 1933 yılında Fransızlar tarafından yapılan Arkeoloji binasının yerinde konumlanmaktadır. Hatay Arkeoloji Müzesi’nin yeni binasında hizmet vermeye başlamasıyla, Hatay ilinin etnografik eserlerinin ve kültürünün sunulacağı eski binada 1948 yılında yapılan eklentiler kaldırılarak özgün mimariye dönüş sağlanmıştır.
Müzede; üç semai din için de kutsal sayılan ve tarihten bugüne insanların birbiriyle uyum içinde yaşadığı Hatay’da tespit edilen dini eşyalar, 18-19. yüzyıllar arasında Antakya Uzun Çarşı’daki dükkânların mini maketleri ve Hatay’ın ticari faaliyetleri içerisindeki demir, semer, zeytin, sabun, deri, sepet, yemeni ve ipek üretimlerinin ekolojik canlandırmaları, 18-20.yüzyıllar arasında özel günlerde, hamamda ve günlük hayatta kullanılan kıyafetler ve aksesuarlar, eski Antakya avlulu ev canlandırması, Hatay’ın meşhur yemeklerinin yapımına ilişkin canlandırmalar ve mutfak eşyaları ile 2 Eylül 1938 ve 23 Haziran 1939 tarihleri arasında varlığını sürdüren Hatay Cumhuriyeti Millet Meclisi canlandırması ile Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen ve heyetinin balmumu heykelleri ile o dönemde kullanılan eşyalar sergilenmektedir.









ST. PİERRE ANIT MÜZESİ

Adres:
Küçükdalyan Mahallesi Antakya/HATAY
Müze Ziyaret Saatleri Yaz (1Nisan-1Ekim): Açılış Saati 10:00 Kapanış Saati 17:00
Müze Ziyaret Saatleri  Kış (1Ekim-1Nisan):Açılış Saati 08:30 Kapanış Saati 17:00


Antakya’da Habib-i Neccar Dağı’nda bulunan St. Pierre Kilisesi doğal bir mağara olup kiliseye dönüştürülmüştür. Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan St. Pierre’in Antakya’ya gelerek Hristiyanlık dinini yaymaya çalıştığı ve burayı bir kiliseye dönüştürerek ilk dini toplantılarını burada yaptığı,  Hz. İsa’nın dinine inanan topluluğun kendisine ‘HRİSTİYAN’ adının ilk kez burada verildiği bilinmektedir. Kilise, Hristiyanlık açısından özel bir öneme sahiptir. Her yıl 29 Haziran tarihinde Katoliklerin ayin düzenlediği St. Pierre kilisesi, inanç turizmi açısından önemli bir konuma sahiptir.
Kilise tabanında, yan neflerde M.S. 4. ve 5. yüzyıllara ait bir kısmı tahrip olmuş mozaikler bulunmaktadır. M.S. 11 ve 12. yüzyıllarda Mağara Kiliseye sütun ve kemer eklentileri yapılarak 3 nefli bir kiliseye dönüştürülmüştür.
St.Pierre Kilisesi’nin doğusunda, kiliseye yaklaşık 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde, patika yoldan yürüyerek ulaşılan Cehennem Kayıkçısı Kharon Kabartması bulunmaktadır. Büst şeklinde olup başında bir örtü bulunan ve tamamlanamayan portreyi çağrıştırmaktadır. Cehennem Kayıkçısı Kharon, Yunan Mitolojisinde, ölülerin ruhlarını Styks nehrinden geçirip yeraltı ülkesine götürmekle görevliydi.  M.Ö. 2. yüzyılda şehirde baş gösteren veba salgınına karşı halkı korumak ve daha fazla kayıp vermemek için dağın kente en hakim noktasında kayaya işlenmiştir.









ST. SİMON MANASTIRI

Adres:
Samandağ yolu üzeri, Aknehir Mahallesi
Müze Ziyaret Saatleri Yaz (1Nisan-1Ekim): Açılış Saati 10:00 Kapanış Saati 17:00
Müze Ziyaret Saatleri  Kış (1Ekim-1Nisan):Açılış Saati 08:30 Kapanış Saati 17:00


Aziz Simon Manastırı M.S. 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Efsanelere göre manastır, Antakyalı St. Simone’un bir sütun üzerinde 40 yıl yaşadığı yer olarak anlatılır. Manastır kalıntıları, Antakya-Samandağ arasında, Defne İlçesi sınırları içinde 479 m. yüksekliğindeki bir tepe üzerinde yer almaktadır.
St. Simone Stilist Manastırı ve eklentileri kısmen kayalar üzerine oyulmuş kısmen kesme taşlardan örülerek yapılmış bir yapıdır. 132 x 160 m. ebatlarında dikdörtgen planlı olup birbirine paralel iki duvarla çevrilmiş ve üç yönden girişi tespit edilmiştir.
Rivayete göre St. Simone din eğitimini çok küçük yaşlarda almaya başlamış ve o tarihten sonra kendini tamamen tanrıya adamış küçük bir çocuktur. Çok ağır bir din eğitimi aldıktan sonra bu dağa gelip burada yaşamaya başlar. Adı günden güne herkes tarafından duyulup ziyaretçi akınına uğrar. Yaşının çok küçük olmasına rağmen hastalıklara şifa veriyor olması onu iyice yüceltmiş ve bu yüzden yaşadığı dağa “mucizeler dağı” adı verilmiştir. Ömrünün 45 yılını bugün St. Simon Manastırı’nın da bulunduğu dağ üzerinde sütunun tepesinde yaptırdığı örtülü ve korunaklı bölümde geçirmiştir. St. Simone buraya M.S. 541’de gelir ve 592 yılında ölünce annesi Azize Marta’nın yanına defnedilerek kendi adını taşıyan dağ üzerinde muhteşem bir manastır inşa edilir.









ÇEVLİK ÖRENYERİ    

Adres:
Hatay Samandağ İlçesi Kapısuyu Köyü
Müze Ziyaret Saatleri Yaz (1Nisan-1Ekim): Açılış Saati 10:00 Kapanış Saati 19:00
Müze Ziyaret Saatleri  Kış (1Ekim-1Nisan): Açılış Saati 08:30 Kapanış Saati 17:00


TİTUS TÜNELİ: Hatay İli Samandağ ilçesinde bulunan Titus Tüneli, uzunluğu ve yüksekliği ile etkileyici bir yapıdır. Deniz kıyısının hemen üst kısmında bulunan tünelin yapımına Roma İmparatoru Vespasianus (MS.1.yüzyıl) döneminde başlanmış, oğlu İmparator Titus döneminde tamamlanmıştır. Dağdan gelen sel sularını yönlendirmek, kenti su baskınlarından korumak ve kent limanını dağdan gelen alüvyonlardan korumak amacıyla dağ içine oyulan tünel, 1380m. uzunluğunda, 7m. yüksekliğinde ve 6m. genişliğinde olup 130m’sinin üstü kapalıdır.
Samandağ ilçesinin deniz kıyısında bulunan Çevlik Örenyeri’nin giriş kısmına kadar araçla ulaşılabilmektedir. Örenyerinde bulunan Titus Tüneli, Beşikli Mağara ve Kaya Mezarlarına patika yollardan yürünerek keyifli bir kültür gezisi ziyaretçilerini beklemektedir.
BEŞİKLİ MAĞARA VE KAYA MEZARLARI: Titus Tüneli’nin yaklaşık 100m. doğusunda bulunan ve geniş bir alana yayılan mezarlar yüksek ve kayalık yamaçlara oyulmuştur. Aralarında en çok ilgi çeken kaya mezarı ise halk tarafından ‘’Beşikli Mağara’’ olarak adlandırılmaktadır. Beşikli Mağara, tamamen kireçtaşına oyularak yapılmış olup, girişi sütunlu ve içerisinde 12 adet mezar bulunmaktadır. Mezar odasının içinde yanyana ve aynı boyutlarda işlenerek biçimlendirilmiş iki adet sandukalı mezar bulunmaktadır.