KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Muğla Bodrum Sualtı Müze Müdürlüğü

BODRUM SUALTI ARKEOLOJİ MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ

İletişim Bilgileri:
Adres:
Çarşı Mahallesi, Kale Caddesi, No:36 Bodrum/MUĞLA         
Tel: 0 252 316 25 16-0 252 316 10 95
Faks: 0 252 313 76 46
E-posta: bodrummuzesi@ktb.gov.tr


Bağlı Birimleri:
                                Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
                                Bodrum Zeki Müren Sanat Müzesi  
                                Mausoleum Anıt Müzesi
                                Bodrum Antik Tiyatrosu    


BODRUM KALESİ VE BODRUM SUALTI ARKEOLOJİ MÜZESİ

       
Bodrum Kalesi, M.S.15.yy. başında St. John Şövalyeleri tarafından inşa edilmiştir. 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın, şövalyelerin merkezi olan Rodos’u fethetmesinin ardından, Bodrum Kalesi de Osmanlı egemenliğine girmiştir. Osmanlı Dönemi’nde kale, küçük bir garnizon olarak kullanılmış ve 1895’te hapishaneye dönüştürülmüştür. I.Dünya Savaşı sırasında bir Fransız savaş gemisi tarafından bombalanan Kale büyük hasar görmüş ve boşaltılmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında, kısa bir süreliğine yeniden askeri üs olarak kullanılan Bodrum Kalesi, 1964 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
       St.John Şövalyeleri, çeşitli Avrupa ülkelerinden üyeler barındıran çok uluslu bir organizasyon olduğundan, her ulus kendi kulesini, kendi tarzında inşa etmiştir. Kale’de Fransız, İspanyol (Yılanlı), Alman, İtalyan ve İngiliz Kuleleri bulunur. Şövalyeler girişlerin üzerine ve duvarlara yüzlerce arma ve rölyef yerleştirmiştir. Kalede yer alan diğer yapılar, kuzey hendeği, tahkimatlı siper, liman silah deposu, liman kulesi, ön avlu, iç kapı odası, şapel ve iç avludur. İç kale içerisinde doğal kaya kütlesi kazılarak, yağmur suyunu toplamak için sarnıçlar yapılmıştır. Kalenin bu ana karakterine ek olarak, antik dünyanın yedi harikasından biri olan Maussolleion’un kalıntıları şövalyeler tarafından inşaat malzemesi olarak kullanıldığı için, duvarlarda antik dünyanın izleri de görülebilmektedir. Şapel üzerindeki minare ve hamam da Osmanlı Dönemi’nde eklenen yapılardır. Bu özellikleri ile çok katmanlı tarihi ve kültürel perspektif sunan Bodrum Kalesi UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer almaktadır.
       Günümüzde, Sualtı Arkeolojisi alanında ülkemizin tek, dünyanın ise sayılı müzelerinden olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Bodrum Kalesi’nin içinde yer almaktadır. 1964 yılından beri hizmet veren Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, M.Ö.16. yüzyıldan M.S. 16. yüzyıla uzanan zengin bir sualtı eser koleksiyonuna sahiptir. Bu eserlerin büyük bölümü, 1960 yılından itibaren ülkemiz kıyılarında gerçekleştirilen sualtı kazılarında ortaya çıkarılmıştır. Müzede, Sualtı buluntularının yanı sıra Bodrum Yarımadası tarihine ışık tutan kara buluntuları da sergilenmektedir.
       Müzede yer alan Geç Tunç Çağı Batıkları Salonu, Serçe Limanı Cam Batığı Salonu, Tektaş Batığı Salonu, Bozukkale Arkaik Batık Salonu ve Yassıada Batıkları Salonu, gemi batıklarından ele geçen eşsiz buluntuların yanı sıra gemi inşa teknikleri ve ait oldukları dönemlerdeki deniz ticaretine ilişkin bilgileri de ziyaretçilerle buluşturmaktadır. Geç Tunç Çağı’na tarihlenen (M.Ö. 14. yüzyıl) Uluburun Batığı, zengin buluntu çeşitliliği ve uzun mesafeli uluslararası deniz ticaretinin yapıldığı en erken dönemin sembolü olarak sualtı arkeolojisinde 20. yüzyılın en büyük keşfi olarak kabul edilmektedir. Serçe Limanı Cam Batığı Sergisi’nde ise Orta Çağ'ın en önemli İslami cam üretim merkezi Suriye’den gelen en büyük cam grubu ve günümüzden bin yıl önce geri dönüşüm için toplanmış hurda camlar görülebilmektedir.
       Dünyanın en büyük amphora koleksiyonlarından birine sahip olan müzenin Amphora Sergisi bölümünde, M.Ö. 16. yüzyıldan M.S. 12. yüzyıla uzanan süreçte, Akdeniz dünyasının çeşitli bölgelerinde kullanılmış olan belli başlı amphoralar sergilenmektedir.
       Sualtı arkeolojisinin Bodrumlu sünger avcıları sayesinde dünyada ilk kez Türkiye’de doğuşu ve sualtı arkeolojisinin öncülerinin serüveni, Sualtı Arkeolojisi Tarihi Sergisi’nde ziyaretçilere sunulmaktadır.
       Erken Tunç Çağı Nekropolleri Salonu, Müsgebi Nekropolü Salonu, Halikarnassos Doğu Nekropolü Salonu, Karialı Prenses Salonu ve Pedasa Salonu, Bodrum Yarımadası tarihine ışık tutan kara buluntularının sergilendiği salonlardır. Müsgebi Nekropolünün zengin buluntuları, ülkemiz müzeleri içinde Miken kültürüne ait en zengin koleksiyonu oluşturmaktadır. Bu salonlarda yer alan eserlerin büyük bölümü ilk kez ziyaretçilerle buluşmaktadır.
       Müzede yer alan diğer ziyaret alanları Amphora Depo Sergisi, Kale Camii/Şapel, Hamam, Top Sergisi, Sunaklar ve Taş Eserler sergileridir.














BODRUM ZEKİ MÜREN SANAT MÜZESİ

       Türkiye’nin en önemli sanatçılarından olan Zeki Müren’in 1980 yılından vefat ettiği 1996 yılına kadar yaşadığı Bodrum’daki evidir.
       Sanatçının hayatı ve eserleri ile ilgili bilgi ve belgeleri, fotoğrafları ayrıca sahne kıyafetleri ve özel eşyaları, bu evde düzenlenerek 2000 yılından itibaren ziyarete açılmıştır.
       Bodrum Zeki Müren Sanat Müzesi’nde sanatçının hayatından kesitler izleme fırsatı bulurken, anılarına tanıklık etme fırsatını da yakalayacaksınız.











BODRUM MAUSOLEUM ANIT MÜZESİ


       Antik dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Mausoleum, Karia satrabı Maussollos’un anıt mezarıdır. Günümüzde anıt mezarlar için kullanılan “mozole” kelimesinin de kaynağı olan Mausoleum, M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilmiştir. Anıt mezarın yapımında dönemin en önemli mimar ve heykeltraşları çalışmıştır. Mezar, 105x242 metre ölçülerinde bir teras üzerinde inşa edilmiştir. Dört ana bölümden oluşur. En altta yüksek bir podyum, üzerinde 36 adet ion tarzı sütunlara sahip bir bölüm, bu bölümün üzerini örten 24 basamaklı çatı ve en üstte de Quadriga (dört atlı araba) içinde Maussollos ve Artemisia’nın heykelleri yer almaktadır. Anıtın yüksekliği bu şekliyle yaklaşık 50 metredir. Yaklaşık 1650 yıl ayakta kalan yapı, M.S. 1304 yılında meydana gelen bir deprem sonucu yıkılmıştır. M.S. 15. yüzyıl başında yıkılan yapının taşları Rodos Şövalyeleri tarafından Bodrum Kalesi’nin inşasında kullanılmıştır. Mausoleum’dan arda kalanlar, 19. yüzyıl gezginleri Lord Stradford ve C. T. Newton tarafından British Museum’a taşınmıştır. 1966-1977 yılları arasında Prof. Dr. Kristian Jeppesen başkanlığındaki Danimarkalı bir ekip Mausoleum’da bilimsel arkeolojik kazılar yapmıştır. Bu kazılar sonucu ele geçen eserler, 1982 yılında düzenlenen Mausoleum Anıt Müzesinde sergilenmeye başlamıştır.















BODRUM ANTİK TİYATROSU


       Antik Halikarnassos Kentinin kuzeyinde yer alan ve nekropol yani mezarlık olarak kullanılmış olan Göktepe’nin güney yamacına yaslanmış, genel olarak kent manzarasına hâkim, ayrıca İstanköy Adası ve Datça Yarımadasına kadar uzanan deniz manzarasına sahip, görkemli bir yapıdır. M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen Bodrum Antik Tiyatrosu, Roma İmparatorluk Çağı öncesi tiyatroların tüm özelliklerini taşımaktadır. Yaklaşık 10.000 kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun alt bölümü sağlam biçimde günümüze ulaşmıştır.
       2002 yılında düzenlenerek, bugünkü haliyle yaklaşık 3100 kişi kapasiteli olarak ziyarete açılmıştır. 2006 yılında Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesince yapılan kazı ve temizlik çalışmalarında oturma basamaklarının arka tarafında yumuşak ana kaya içerisine oyulmuş tünel ve odalar bulunmuştur.
       Bodrum Antik Dönem Tiyatrosu, günümüzde de Antik Dönem’de olduğu gibi birçok önemli sanatsal ve kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.