AMASYA MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ
İletişim bilgileri
Adres: Üçler, Mustafa Kemal Paşa Caddesi, No.91, 05100 Merkez/AMASYA
Tel : (358) 218 45 13
E.mail : amasyamuzesi@ktb.gov.tr
Sorumlu olduğu il/ilçe : Amasya/Merkez
Bağlı Birimleri : Arkeoloji Müzesi
Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi
Hazeranlar Konağı
ARKEOLOJİ MÜZESİ
Adres : Üçler, Mustafa Kemal Paşa Caddesi No.91, 05100 AMASYA (yukarıda var)
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): Yaz: 08.00/19:00-Kış: 08:00/17:00
1925 yılında kurulan Amasya Müzesi önceleri muhtelif binalarda hizmet vermiştir. 1977 yılında şimdiki modern binasına taşınarak, 1980 yılında ziyarete açılmıştır. Müze teşhirinde; Geç Neolitik Erken Kalkolitik Çağ’dan itibaren Tunç Çağı, Hitit, Urartu, Frig, İskit, Pers, Helenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı dönemlerine ait 13 ayrı medeniyetin eserlerini bir arada görmek mümkündür.
Müze binasının batısında bulunan müze bahçesi içerisinde açık teşhirde ise Hitit, Helenistik, Roma, Doğu Roma, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait taş eserler sergilenmektedir. Müzenin birinci katında özel mekân içerisinde Mumyalar Salonu'nda sergilenen 14. yüzyıl İlhanlı Dönemi'ne ait mumyalar özel cam tabutlar içerisinde sergilenmektedir.
Müzenin birinci katında sergilenmekte olan Roma Dönemi villasına ait “Elmalı Taban Mozaiği” ile İlhanlı Dönemi mumyaları özellikle görülmesi gereken eserlerdir. Hitit İmparatorluk Dönemi'ne ait bronz Fırtına Tanrısı Teşup Heykeli, İlhanlıların Anadolu’daki hâkimiyetleri sırasında Amasya’da ikamet etmiş ve Anadolu Nazırlığı ile emirlik yapmış kişiler ve yakınlarına ait mumyalar, Müzenin en ilgi çeken eserlerini oluşturmaktadır.
HAZERANLAR KONAĞI
Adres : Hatuniye, Hazeranlar Sokak. No:19, 05100 Merkez/AMASYA
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): Yaz: 08.00/19:00-Kış: 08:00/17:00
Amasya Defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından 1865 yılında yaptırılan konak, adını burada uzun süre oturan Hazeran Hanım’dan almaktadır.
Hazeranlar Konağı, dört eyvanlı, orta sofalı planı ile geleneksel Osmanlı Dönemi sivil mimari örneklerinden biridir. Konağın güney bölümü Amasya Kalesi'nin Yeşilırmak kıyısında yer alan Antik Dönem sur duvarları üzerine, bodrum üzeri, iki katlı olarak, ahşap çatkı arası kerpiç dolgulu, hımış tekniğinde inşa edilmiştir.
Konak, haremlik ve selamlık olarak iki bölüm halinde düzenlenmiştir. Dört eyvanlı, iç avlulu, dışa kapalı yapı tipindedir. Konak Bakanlığımızca 1977 yılında kamulaştırılarak, restorasyonuna 1979’da başlanılmış ve restorasyon çalışmaları 1984’de tamamlanarak, 19. yüzyıl (1865 yıllarında) Amasya konaklarında aile yaşamı ve sosyal etkinlikleri cansız mankenlerle ve 355 adet etnografik eserlerle teşhir-tanzim edilerek yansıtıldığı “müze ev” olarak ziyarete açılmıştır.
Amasya’daki çok az sayıdaki seçkin konaklardan biri olan Hazeranlar Konağı mimarisi, plan tipi, bulunduğu Amasya Yalı Boyu konutları içerisinde mutlaka görülmesi gereken müzelerden biridir. Toplam 11 adet odadan oluşan Konak içerisinde; 19'uncu yüzyıl yaşantısını yansıtan oturma odası, yatak odası, yazlık dinlenme sohbet ve eğlencelerin yapıldığı özel döşenmiş eyvanlar, 19. yüzyıl Amasya yöresi kadın sokak giysileri ile yöresel bindallı (gelinlik) giysilerinin sergilendiği gelin odası, duvarlarda ve yerde geleneksel halı ve kilimler ile düzenlenmiş baş oda, çeyiz odası ile konakta kullanılan günlük mutfak eşyaları, hamam kültürünü yansıtan kildan, takunya ve özel işlemmiş havlu ve peşkirler ile Amasya’nın Osmanlı kadınının sade ve bir o kadar zarif işlenmiş ziynet eşyaları gibi malzemeler sergilenmektedir.
Etnografik eserler arasında, özellikle kitabeli olan duvar ve taban halıları, kilimler, bindallı giysiler, gümüş takılar ve altın renkli sırma işlemeler dönemin özelliklerini yansıtması açısından önemlidir.
Bugün konağın üst katları müze ev, bodrum katı ise resim sergi salonu ve sanat galerisi olarak kullanılmaktadır. Konağın giriş avlusunda bulunan su kuyusu ile bir adet ocağın yer aldığı mutfakta ise günümüzde ziyaretçilerin dinlediği banklar bulunmaktadır.
SARAYDÜZÜ KIŞLA BİNASI MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ VE KONGRE MERKEZİ
Adres : Bahçeleriçi Mahallesi, Büyük Ağa Caddesi. No:3, 05200 Merkez/AMASYA
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): Yaz: 08.00/19:00-Kış: 08:00/17:00
Mustafa Kemal Atatürk’ün ve teftiş heyetinin 12 Haziran 1919 yılı akşamında Amasya’ya gelerek, 22 Haziran 1919’da Cumhuriyetimizin doğum belgesi olan “Amasya Tamimi’nin kaleme alındığı ve 14 gün boyunca Amasya’da ikamet ettiği bina, 5. Kafkas Fırkası Komutanlığı'nın Kışla-i Hümayunun Külliyesi’ndeki komutanlık binalarından biridir. Binanın tarihi önemi gözetilerek dış cephesi aslına uygun biçimde, iç planı ise müze ve kongre merkezi olarak Yeşilırmak kıyısında yeniden inşa edilmiş ve 2007 yılında ziyarete açılmıştır.
Yıl boyunca ziyarete açık olan Saraydüzü Kışlası’nın Milli Mücadele Salonu'ndaki müze bölümünde 12 Haziran 1919 günü Mustafa Kemal’in Amasya’ya gelişi ve Kulistepe Mevkii'nde Amasyalı heyetçe karşılanma anı 12 adet bal mumu heykel ile canlandırılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk'ün duvarlarda bilgi panosu halinde, İstanbul’da iken padişah tarafından 9. Ordu Teftiş Heyeti Başkanı olarak Osmanlı Meclisi'nce resmi görevlendirilmesine ait orijinal belgelerinin kopya ve çevirileri, ayrıca Mustafa Kemal Paşa'nın Amasya'da 14 gün boyunca kaldığı süre içerisinde gün gün gelişen olayların belgeleriyle birlikte anlatıldığı pano bilgi, belge ve görseller ile anlatımları yer almaktadır.
Ayrıca aynı salonun içerisinde Cumhuriyet Dönemi'ne ait (silah, kılıçlar) eserler ve bazı belgelerin yanı sıra Amasya Tamimi'nin kaleme alınış anı balmumu heykeller ile canlandırılarak sergilenmektedir. Saraydüzü Kışla Binası, bir adet amfi tipi toplantı ve gösteri salonu, sürekli sergi salonları ve ayrıca 40’ar kişilik 3 adet toplantı odaları ile günümüzde çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği bir kültür merkezi olarak da hizmet vermektedir.