KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü

AFYONKARAHİSAR MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ

İletişim bilgileri:
Adres : Zafer Mahallesi, Kurtuluş Caddesi No: 92, Merkez/AFYONKARAHİSAR
Tel : (272) 2151191
Email : afyonmuzesi@ktb.gov.tr
Sorumlu olduğu il/ilçe : Afyonkarahisar Merkez
Bağlı Birim : Afyonkarahisar  Müzesi




AFYONKARAHİSAR MÜZESİ

Adres: Zafer Mahallesi, Kurtuluş Caddesi No:92  Afyonkarahisar
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): Yaz: 08:30-17:30 – Kış: 08:30-17:30

Cumhuriyetin ilk yıllarında Afyonkarahisar’da kurulan Asar-ı Atika Muhipleri Cemiyeti’nin çabalarıyla Taş Medrese’de eski eserler toplamaya başlamış, 1931 yılında resmi Müze Deposu, 1933 yılında ise Müze Müdürlüğü haline getirilmiştir.
1933 yılından 1970 yılına kadar Taş Medrese’de karma müze (arkeoloji ve etnoğrafya) olarak hizmet veren kurum, 1971 yılında Konya yolu kavşağında modern bir arkeoloji müzesi binasının yapılması ile yeni binasına taşınarak hizmet vermeye başlamıştır.

Müze binası tek katlıdır. Müze’de birbirine bağlı 9 sergi salonundan ayrı, büro kesiminde 5 oda, bir kitaplık, bir konferans salonu, alt katlarda 5 depo, bir fotoğraf atölyesi ile laboratuar yer almaktadır. Müzede, Kalkolitik Çağ'dan, Doğu Roma Çağı'na kadar Afyonkarahisar ve çevresinden bulunmuş olan arkeolojik eserler, kronolojik bir sıra esas alınarak sergilenmektedir.

Onarım ve teşhir yenileme çalışmaları nedeniyle bir süre kapatılan Müze’nin onarım sonrasında arkeoloji bölümü salonları ziyarete açılmıştır. Bu salonlarda sergilenen eserlerle, Eski Tunç, Hitit, Frig, Lidya, Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait oldukça zengin koleksiyonlara sahip olunduğu görülmektedir. Bu dönemlere ait pişmiş toprak, taş mermer, kemik, cam, metal kap kacak, heykel ve sikke gibi araç ve gereçler, yöremiz insanlarının, M.Ö. 3000’li yıllardan günümüze kadar yaşayışı, inancı, üretimi, ticareti hakkında bize oldukça önemli bilgiler vermektedir. Ayrıca, günümüzdeki önemi nedeniyle sanayi haline gelmiş mermer ticareti ve sanatı ile ilgili bilgi veren mermer heykeller, lahitler, mezar taşları ve mimari parçalar, Müze’nin önemini artırmaktadır.

Müze’nin bahçesinde ise genellikle Roma ve Doğu Roma Dönemi mezar stelleri, lahitler, küpler, heykeller, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait mezar taşları sergilenmekte olup, henüz etnoğrafik eserlerin sergilemesi yapılamamıştır.

  • Afyonkarahisar-Afyonkarahisar01.jpg
  • Afyonkarahisar-Afyonkarahisar02.jpg
  • Afyonkarahisar-Afyonkarahisar03.jpg
  • Afyonkarahisar-Afyonkarahisar04.jpg
  • Afyonkarahisar-Afyonkarahisar05.jpg
  • Afyonkarahisar-Afyonkarahisar06.jpg