158. Yunanistan'dan İadesi Sağlanan Sikkeler (1055 Adet) (2024)
158. Yunanistan'dan İadesi Sağlanan Sikkeler (1055 Adet) (2024)
Yunanistan’ın Kipi Sınır Kapısında 2019 yılında gerçekleştirilen bir aramada 1055 adet sikke ele geçirilmiştir. Yunanistan makamlarınca iletilen görüntüler üzerinden gerçekleştirilen incelemeler sonucunda 1055 sikkeden oluşan grubun ülkemize ait olduğu Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi uzmanlarınca raporlanmıştır. Sikkelere ilişkin olarak ayrıca Doç. Dr. Hüseyin Köker ile bilgi alışverişinde bulunulmuştur.
Gerek eserlere gerekse de ülkemizdeki yasal çerçeveye ilişkin bilgiler Yunanistan tarafıyla paylaşılarak eserlerin ülkemize iadesi 4 Mart 2013 tarihinde ülkemiz ve Yunanistan arasında imzalanan Kültür Varlığının Yasadışı İthali ve İhracının, Transitinin ve Mülkiyet Transferinin Yasaklanması ve Önlenmesine İlişkin ikili anlaşma çerçevesinde ve bilimsel verilere dayanılarak talep edilmiştir.
Bu sikkelerin arasında Anadolu’da MÖ 7. Yüzyıldan MÖ 5. Yüzyıla kadar süren tarih aralığında darp edilmiş gümüş sikkeler yer almaktadır. Bunlardan özellikle Anadolu’da M.Ö 5. Yüzyılda darp edilmiş Side (Pamphylia), Tarsos (Kilikia), Aspendos (Pamphylia), Mallos (Kilikia), Kilikia (Kelenderis), Soli (Pompeiopolis), ve Holmi (Kilikia) şehir sikkeleri bulunmaktadır. Ayrıca M.Ö 5. Yüzyıla tarihli Anadolu’nun yerel örneklerinden olan Teos (Sığacık) sikkesi de yer almaktadır. Bununla birlikte bu sikkelerden üç tanesi M.Ö 7-6 yüzyıla tarihlendirilen ve ilk sikkeyi basan ve bir Anadolu uygarlığı olan Lidya Krallığı'na aittir. Sikkelerin büyük çoğunluğunu, MÖ 5. Yüzyıla tarihlendirilen ve tedavül alanı tüm Akdeniz coğrafyasını kapsayan, özellikle Anadolu'da sıkça kullanılan sikkeler oluşturmaktadır. Bu sikkeler bilimsel olarak Anadolu kıyılarının Akdeniz ticaretindeki yeri ve önemi ile Anadolu’nun bölgede önemli bir durak noktası olduğunu vurgulaması bakımından önemlidir.
Yunanistan makamlarıyla kurulan işbirliği sayesinde sikkeler 19 Aralık 2024 tarihinde teslim alınarak ülkemize getirilmiştir.