KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Tunceli İli, Merkez, Çılga Köy Mezarlığından Kaybolan Mezar Taşı


Tuncelikaybolaneser01.jpg

Tuncelikaybolaneser02.jpg


Adı

Koç Biçimli (Figürlü) Mezar Taşı

Cinsi

Taş- Beyaz Kireç Taşı

Dönemi

Cumhuriyet Dönemi- 20. Yüzyıl Ortaları

Ağırlığı

200-250 Kg

Ölçüleri

Yük:74 cm – Uzunluk: 107 cm

Kaybolduğu Tarih Aralığı

01.09.2021-21.11.2021

Kaybolduğu Yer

Tunceli, Merkez İlçesi, Çılga Köy Mezarlığı

Tanımı

Beyaz kireç taşından yontularak yapılan ve günümüze sağlam ulaşmayı başarmış koç heykelinin gövdeyi taşıyan iki bütün ayağı olup, bacak araları açık olacak şekilde dik bir duruş sergilemektedir. Koç biçimli mezar taşının, gövdesi düz kesim olup, köşeli keskin hatlara sahiptir. Dikdörtgen bir gövde üzerinden düz hatlarla yükselen boyun, öne doğru kavis yapmış bir koç başıyla sonlandırılmıştır. Belirgin bir koç başı anatomisine sahip heykelin baş kısmında kabarma tekniği kullanılarak işlenmiş boynuzlar içe doğru kıvrılmış ve bu kıvrılmanın merkezinde yaprak formlu kulaklar yer almaktadır.

Koç figürünün düzgün yan yüzeyleri süsleme alanı olarak kullanılmış ve her iki yüzeyde de bezeme motifleri işlenmiştir.

a) Yüzü: Koç biçimli mezar taşının boyun bölümünde alçak kabartma tekniği ile yapılmış yıldızlı gülbezek motifi ile hemen üstünde hilal şeklinde ay motifi işlenmiştir. Mezar taşının gövde bölümünde ise, kazıma tekniği kullanılarak işlenmiş karşılıklı duran iki kuş motifi tasvir edilmiştir.

b) Yüzü: Koç biçimli mezar taşının boyun bölümünde kabartma tekniğinde işlenmiş 1958 tarihi yer almaktadır. Gövde bölümünde ise, kazıma tekniği kullanılarak yüzeyi kaplayan biçimde işlenmiş baklava dilimli motifler ters üçgenler ve geometrik çizgilerle bezenmiştir.