KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

“On İki Ay On İki Eser/Görmediklerinizi Göreceksiniz” (Ruha Eşlik Eden Figürinler) Sergisi


İzmir Arkeoloji Müzesi’nde “On İki Ay On İki Eser/Görmediklerinizi Göreceksiniz” konseptiyle, müze depolarından ilk defa çıkarılan eserler ziyaretçinin beğenisine sunulmaktadır. 2021 yılı boyunca her ay farklı bir eserin teşhiri gerçekleştirilecektir.

Antik Dönem’de gömünün yapıldığı yere mezar hediyeleri bırakmak cenaze ritüelleri içerisinde sıklıkla karşılaşılan bir uygulamadır. Hellenistik Dönem’den itibaren de mezarlara ölü hediyesi olarak bırakılan heykelcikler çeşitlenmiştir. Pişmiş toprak, metal ya da taş gibi farklı malzemeden yapılmış heykelcikler arasında özellikle kanatlı figürlerin, ölen kişinin uçup giden ruhunu temsil ettiği ya da ruhun görünmez yolculuğunda ona eşlik eden, koruyan, yol gösteren küçük ruhani varlıklar oldukları düşünülmektedir. Heykelcikler Hellenistik Dönem sanatının estetik anlayışı ve ustalıklı işçiliğini gözler önüne seren nadide eserlerdir.

Sergi12ayruhaeşlik01.jpg

Ağustos ayı içerisinde sergilenmekte olan ve “Ruha Eşlik Eden Figürinler” olarak adlandırılan üç pişmiş toprak heykelcik, Büyük İskender’in fetihleri sonrasında yaşanan Hellenistik Dönem’de üretilmiş ve kullanılmıştır. Bunlardan kanatlı kadın figürleri Teos Antik Kenti’nin (Seferihisar-İzmir), Eros olarak tanımlanan genç erkek figürü ise Myrina Antik Kenti’nin (Aliağa-İzmir) mezarlık alanlarında ortaya çıkarılmıştır.

Söz konusu eserler, 01 – 31 Ağustos 2021 tarihleri arasında İzmir Arkeoloji Müzesi’nin Kıymetli Eserler Salonunda gösterime sunulmuştur.

Sergi12ayruhaeşlik02.jpg

Sergi12ayruhaeşlik03.jpg