YALOVA MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ
İletişim bilgileri:
Adres: Gazi Paşa Cad. Garden A.Ş. Hizmet Binası Yanı - YALOVA
Tel: 0 226 814 10 46
E-posta: yalovamuzesi@ktb.gov.tr
Sorumlu olduğu il/ilçe:
Yalova
Bağlı Birimleri:
Atatürk ve Çocuk Müzesi
ATATÜRK VE ÇOCUK MÜZESİ
Adres: Gazi Paşa Cad. Garden A.Ş. Hizmet Binası Yanı YALOVA
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): 08:30 -12:00 13:00-17:30 (Her Gün)
Yalova İlinde yer alan Atatürk ve Çocuk Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Yalova Müze Müdürlüğüne bağlı bir birim olarak hizmet vermektedir.
Müzenin bulunduğu yapı, Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılmış evlerden olması sebebiyle Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun 20.11.2007 tarih 193 sayılı kararı ile tescil edilmiştir. Tigem Atatürk Köşkü Baltacı Çiftliği Köşkü olarak da bilinen yapı, Atatürk’ün Yürüyen Köşkü yaptırmadan önce kullandığı bir yapıdır. Restorasyonu 2013 yılı Şubat ayında başlamış olup, 2014 yılı Temmuz ayında tamamlanmıştır.
Atatürk ve Çocuk Müzesi, 30 Ağustos 2014 tarihinde ziyarete açılmış olup, müzenin tefrişatı klasik Atatürk Müzelerinin dışında modern müzecilik anlayışına uygun olarak ilk ve orta öğretim çocuklarına hitap eden ve çocukların ilgisini canlı tutan tasarımlardan oluşmaktadır.
Müze binası iki katlı olup, giriş bölümünde zeminin bir kısmı Yalova’daki tarihi yerlerin işaretlendiği bir harita ile kaplanmıştır. Yine bu bölümde yer alan bilgi panolarında Atatürk’ün Yalova’ya gelişi ve Yalova’da kurmuş olduğu çiftlikler, kullanmış olduğu köşkler ve tarihçelerine yer verilmiştir. Girişin sağında yer alan salon üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Atatürk’ün Yalovalı Çoban Mustafa’yla karşılaşması canlandırılmış olup, hikâyesine yazılı olarak yer verilmiştir. Söz konusu alanda bulunan kioskta Çoban Mustafa’yla yapılan röportajı izlenilebilmektedir.
Orta salonda etkileşimli kutu modüller tasarlanarak çocukların ilgisi canlı tutulmaya çalışılmıştır. Modüllerde Atatürk’ün 7 manevi evladından bahsedilerek Ata’nın himayesine aldığı bu çocukların eğitimi konularında bilgi verilmiştir. Burada yer alan kioskta manevi evlatlarla yapılan röportajlar seyredilmektedir.
Giriş katının son bölümünde ise Atatürk’ün eğitim anlayışına değinilmiştir. Ayaklı vitrinlerde Atatürk kitapları sergilenmektedir.
Üst kata giriş bölümünde Atatürk Kronolojisi fotoğraflarla eşleştirilmek üzere hazırlanmıştır. Üst kattaki salona orta bölümden girilmektedir. Bu bölümde etkileşimli renkli kutu modüllerde devrimlere yer verilmiştir. Aynı salonda Atatürk’ün yurt gezilerinden fotoğrafları ve video gösterimi bulunmaktadır.
23 Nisan salonunda ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının ilan edilmesinde Çocuk Esirgeme Kurumunun öneminden bahsedilerek Atatürk’le fotoğraf çektirme köşesi oluşturulmuştur. Ayrıca bu salonda Yalova’ya ait eski 23 Nisan fotoğrafları dijital ekranda sürekli gösterilmektedir. Ayaklı vitrinlerde Çocuk Esirgeme Kurumuna ait 1945 yılının pulları sergilenmektedir.
Çocuk Faaliyet Alanında ise bir duvar yapbozu yer almakta olup, öğrenci grup ziyaretlerinde bu alan aktif olarak kullanılacak şekilde düzenlenmiştir. Bahçede düzenlenen oyun alanı ise uygun mevsimlerde kullanılmak üzere, müze ziyareti sonrası çocuklara müze içerisindeki bilgilerden oluşan sorulardan sorulup, kostümler giydirerek oynatılmak üzere tasarlanmış bilgi oyun alanıdır.
Müze girişleri ücretsizdir. Eğitim amaçlı grup ziyaretlerinde daha önceden randevu alınması gerekmektedir.
Müzemizde HES kodu sorgulaması yapılmakta olup, maske sosyal mesafe kurallarına riayet etmeyenleri tüm ziyaretçilerimizden beklenmektedir.