KAMAN KALEHÖYÜK ARKEOLOJİ MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ
İletişim bilgileri:
Adres: Fatih Mah. Fatih Caddesi, No:69-83-10 Çağırkan Köyü, Kaman/ KIRŞEHİR
Tel: 0 386 717 60 75
E-posta:
Sorumlu olduğu il/ilçe:
Kırşehir/Kaman
Bağlı Birimleri:
Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi
KAMAN KALEHÖYÜK ARKEOLOJİ MÜZESİ
Adres: Fatih Mah. Fatih Caddesi, No:69-83-10 Çağırkan Köyü, Kaman/ KIRŞEHİR
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): 08:00-19:00 / 08:00-17:00 (Pazartesi kapalıdır.)
Pandemi Süreci Müze Ziyaret Saatleri: 10:00-17:00
Türk ve Japon hükümetlerinin kültürel ve ekonomik işbirliği ile yapılmış olan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, hemen yanında bulunan Japon Bahçesi, Japon-Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ve yine yaklaşık 2 km uzağında bulunan Kalehöyük Kazı Alanı ile bir bütün oluşturmaktadır. Müze, höyük formunda inşa edilmiş mimari yapısı, yeşil dokusu ile ülkemizde ve dünyada tek örnek oluşturmaktadır. Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, yeşil alanları ve çevreye duyarlılığı nedeniyle 2011 yılında Amerika’da, “En İyi Yeşil Müze” (Green Good Desing) ödülüne layık görülmüştür.
Müzede ağırlıklı olarak, Japon-Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanlığı’nda sürdürülen Kalehöyük, Büklükale ve Yassıhöyük kazılarında elde edilen eserler sergilenmektedir. Bu kazılarda Kalkolitik Çağ ile Osmanlı Dönemi arasında bu bölgelerde yaşamış uygarlıklara ait çok sayıda eser ve buluntu ele geçmiştir. Bu eserlerin incelenmesi neticesinde Anadolu’nun Kalkolitik Çağ ile Osmanlı Dönemi arasındaki tarihsel süreci hakkında çok önemli bilgiler edinilmektedir. Müzenin teşhir düzenlemesi ise; gelen ziyaretçilere kazı yöntemlerini ve aynı anda kazıda çıkarılan eserleri görme imkanı sağlayan bir yaklaşımla planlanmıştır. Müze sergi salonunda diğer müzelerden farklı olarak ters kronoloji sistemi uygulanmış, en yakın dönemden en eski döneme doğru düzenleme yapılmıştır.
Müze sergileme sistemlerinde ve müze eğitim çalışmalarında teknolojik unsurlardan da en iyi şekilde yararlanılmaktadır. Olağan müzecilik faaliyetlerinin yanı sıra, eğitim faaliyetlerine, özellikle çocuk eğitimine oldukça önem verilmektedir. Bu kapsamda öğrencilerin yanı sıra, gerçekleştirilen çeşitli projeler ile ev kadınları, dezavantajlı gruplar gibi toplumun değişik katmanlarına da farklı müzecilik eğitimleri verilmekte ve drama etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Ayrıca her yıl yaz aylarında “Arke-okul” adı verilen bir yaz okulu çalışması gerçekleştirilmektedir. Tüm bu çalışmalarla çocuklar ve katılımcı gruplar, hem arkeolojiyi ve tarihi hem de çömlek yapımı, sikke basımı, mozaik yapımı, çivi yazısı gibi antikçağ faaliyetlerini eğlenerek öğrenmektedir.
Geleneksel Japon Bahçesi (Mikasanomiya Anı Bahçesi); Japonya dışındaki en büyük Japon Bahçesi olup, Japon Altes Prensi Mikasa’nın anısına yapılmış ve 1993 yılında yine Prens Mikasa’nın katılımlarıyla açılmıştır. Bahçede yapay bir şelale, içinde Japonya’dan getirilen renkli sazan balıkları bulunan 2 adet yapay gölet, Japon Feneri, Budha Tapınak Mimarisi örneği, yapay tepecikler bulunmaktadır. Ayrıca; Japon Kirazı, Japon Salkım Söğüt, Japon Elması, Japon Eriği ve Japon Ayvası gibi Japon ağaç ve bitki örnekleri ile birlikte yerli ağaç ve bitki örnekleri de yer almaktadır.