TÜRK VE İSLAM ESERLERİ MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ
Adres: Binbirdirek Mh. Atmeydanı Sk. No: 12, 34122 Sultanahmet / İSTANBUL
Tel: 0 212 518 18 05 / 06
Faks: 0 212 518 18 07
E-Posta: tiem@ktb.gov.tr
Sorumlu olduğu il/ilçe: -
Bağlı Birimleri:
Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Adam Mickiewicz Müzesi
TÜRK VE İSLAM ESERLERİ MÜZESİ
Adres: Binbirdirek Mh. Atmeydanı Sk. No: 12, 34122 Sultanahmet / İSTANBUL
Müze Ziyaret Saatleri:
Yaz Dönemi: 09.00 - 19.00
Kış Dönemi: 09.00 - 17.00
Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Türk ve İslâm sanat eserlerini topluca kapsayan İlk Türk müzesi ve aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde açılan son müze olma özelliğini taşımaktadır.
Vakıf binaları olan cami, mescit, tekke, zaviye ve türbelerdeki eserlerin tehlike altında olması, alınan bütün önlemlere rağmen hırsızlıkların devam etmesi; halı, kilim, el yazması, ahşap kapı, rahle, kandil, mihrap çinileri gibi eserlerin yurt dışına kaçırılması nedeniyle bu eserlerin vakit geçirilmeden toplanmaları gündeme gelmiştir. Müze-i Hümayun Müdürü Osman Hamdi Bey’in başkanlığında kurulan bir komisyon tarafından talana uğrayan vakıf binalarından eserler toplanarak “Evkâf-ı İslâmiye Müzesi” (İslâm Vakıfları Müzesi) adıyla Mimar Sinan'ın en önemli yapılarından biri olan Süleymaniye Camii Külliyesi içinde yer alan Süleymaniye İmaret Binası’nda 1914 yılında ilk kez ziyarete açılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi adını alan müze, 1983 yılında bugün içinde bulunduğu İbrahim Paşa Sarayı’na taşınmıştır.
16. yüzyıl Osmanlı sivil mimarisinin önemli yapılarından biri olan ve İstanbul’un ünlü tarihi alanı “At Meydanı"nda, Roma Dönemi’ne ait hipodrom kademeleri üzerinde yer alan İbrahim Paşa Sarayı’nın 1520 yılında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından tamir ettirilerek damadı ve veziri olan İbrahim Paşa’ya armağan edildiği bilinmektedir.
Müze, 2012 yılında başlatılan restorasyon ve teşhir tanzim çalışmalarının ardından açılışının 100. yılı olan 2014 yılında tekrar ziyarete açılmıştır.
Müze koleksiyonları, İslâm sanatının en erken döneminden 20. yüzyıla uzanan bir çizgide, içinde Emevi, Abbasi, Eyyubi, İlhanlı, Timurlu, Safevi, Memlük, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin eserlerini barındırmaktadır. Bu koleksiyonlar, eserlerin çoğunun geldikleri yerin bilinmesini sağlayan vakıf kayıtları nedeniyle de büyük bir belge değeri taşımaktadır.
El yazmaları koleksiyonu, hemen hiçbir koleksiyonda benzerine rastlanmayacak niteliktedir. Halı koleksiyonu, 1700’ü bulan sayısıyla dünyadaki en önemli koleksiyondur. 13. yüzyıla tarihlenen Selçuklu Dönemi’nin ünlü örneklerinin yanı sıra, bütün Osmanlı halı grupları bu koleksiyonda olanca çeşitliliği ile temsil edilmektedir. Müze koleksiyonunda yer alan maden-cam-seramik eserler, özellikle Orta Çağ maden sanatı açısından önem taşımaktadır.
Selçuklu ve Beylikler Dönemi’ne ait pek çok kapı ve pencere kanadı, sanduka ve rahle, günümüze pek az örneği ulaşabilmiş bu sanat döneminin seçkin mirasını teşkil etmektedir. Müzedeki erken İslâm, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait önemli bir koleksiyon da taş eserlerdir. Emevî ve Abbasî Dönemi’ne ait sütun başlıkları, mimari yapı elemanları, mesafe taşları ve kitabelerin yanı sıra Selçuklu Dönemi’nin taşa uygulanmış oldukça ünlü figürlü kompozisyonları da bu koleksiyonda yer almaktadır.
Müzedeki Mukaddes Emanetler bölümü ise Topkapı Sarayı’ndan sonra bu konudaki en önemli eserleri bir araya getirmektedir.
Müzenin Etnografya bölümü, “19. Yüzyıl’da İstanbul” sergisi ile Türk - Osmanlı sosyal hayatının değişik açılarını içeren koleksiyonları barındırmaktadır.
ADAM MICKIEWICZ MÜZESİ
Adres: Bostan Mh. Tatlı Badem Sk. No: 10, 34435 Beyoğlu / İSTANBUL
Müze Ziyaret Saatleri:
Yaz Dönemi: 09.00 - 17.00
Kış Dönemi: 09.00 - 17.00
Adam Mickiewicz; şair, dramacı, vatansever ve Polonya milli destanının yazarı, Leh edebiyatında Romantizm'in en önemli temsilcisi olarak görülmektedir. Birçok açıdan 19. yüzyılın ilk yarısı Avrupa edebiyatının en ünlü yazarlarından George Byron ve Johann Wolfgang Goethe'ye benzetilmektedir.
11 Eylül 1855 tarihinde son yolculuğuna çıkarak Kırım Savaşı sırasında Osmanlı hizmetinde Rusya'ya karşı savaşacak Polonya alayını organize etmek üzere İstanbul’a gelmiştir.
Adam Mickiewicz’in hayatının son dönemini yaşadığı ve hayata gözlerini kapadığı Beyoğlu’nda Tatlı Badem Sokak’ta yer alan üç katlı bina, şairin ölümünün 100. yıldönümü nedeniyle onarılarak 1955 yılında müze olarak ilk kez ziyarete açılmıştır.
Müze binası bodrum katı da dâhil olmak üzere toplam 4 katlı olup ziyaret yönü en üst kattan başlayarak en alt katta yer alan sembolik mezar odasında son bulmaktadır.
Müzede Mickiewicz’in hayatı ve eserleri ile ilgili bilgi ve belgeler, şairin İstanbul’da geçirdiği yıllara ait fotoğraflar ve Polonya özgürlük mücadelesine ait eser, belge ve fotoğraflar bulunmaktadır.