KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Balıkesir Bandırma Müze Müdürlüğü

BANDIRMA MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ

İletişim bilgileri:
Adres:
Paşakent Mahallesi, Ziraat Bahçesi Yolu Sokak, No: 101 10200 BANDIRMA/BALIKESİR  
Tel: 0266 715 41 38,
E-posta: bandirmaarkeoloji@ktb.gov.tr

Sorumlu olduğu il/ilçe: BALIKESİR/BANDIRMA

Bağlı Birimleri: -    




BANDIRMA MÜZESİ

Adres: Paşakent Mahallesi, Ziraat Bahçesi Yolu Sokak, No: 101 10200 BANDIRMA/BALIKESİR  
Müze Ziyaret Saatleri (Yaz/Kış): 08.30-17.30
(COVID-19 salgını nedeni ile yazılı talimata göre :10.00-17.00


Bandırma ilçesi Paşabayır mahallesi, Ziraat Bahçesi Yolu Sokak’da  yer alan müze bal peteği planında olup, zemin katta bir büyük, bir küçük olmak üzere iki teşhir salonu, idare, uzman personel odası, mutfak ve WC, bodrum katta 2 adet depo, laboratuvar , kütüphane, kazan dairesi, WC Bulunmaktadır. Üst yapı kırma çatılı ve saç döşeli olup, fener tipinde kubbelerden oluşmaktadır.
Müze binasının inşasına Bandırma’da faaliyet gösteren Müze Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nce başlanarak temeli atılmış ve su basmanı hizasına gelince Kültür Bakanlığı tarafından 1995 yılından itibaren çalışmalara devam edilmiştir.
Bandırma müzesi teşhir-tanzim çalışmalarının bitirilmesinin ardından, 21/06/2003 tarihinde resmi olarak ziyarete açılmış, 14/09/2008 tarihinde Müdürlük statüsünün almış ve 23/11/2010 tarihinden itibaren ise görev sınırları belirlenmiştir. Buna göre Bandırma, Erdek, Gönen, Manyas ve Marmara İlçeleri sınırları dahilindeki yerlerde 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamına giren tüm iş ve işlemlerden Bandırma Müzesi Müdürlüğü sorumlu ve yetkili kılınmıştır.
BAHÇE TEŞHİRİ
Bahçede hellenistik, roma, doğu roma, islami ve gayri islami dönem eserleri sergilenmektedir. Bunlar sütun ve sütun başlıkları vb.mimari elemanlar, lahitler, yazıtlı mezar stelleri, sunaklar, heykeller, islami ve gayri müslim mezar taşlarıdır.
TANAP KAZILARI ARKEOLOJİ SALONU
2015-2017 yıllarında Balıkesir Manyas ve Gönen ilçelerinde Müze Müdürlüğü başkanlığında Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) kapsamında yapılan 3 ayrı nekropoliste arkeolojik kazı çalışmaları ile ele geçen eserler sergilenmektedir. MÖ 3.yüzyıldan başlayarak MS 976-1030/1035 yıllarına kadar olan zaman dilimine tarihlendirilmiş buluntulardır. Bunlar pişmiş toprak figürinler, kandiller, cam ve pişmiş toprak göz yaşı şişeleri, madeni eşyalar, deniz kabuğu kutu, kemik eserler ve sikkelerdir.
BÜYÜK TEŞHİR SALONU
Daskyleion kazılarında ele geçen eserlerin sergilendiği vitrin, antik ve islami, ortaçağ sikkeleri,  yöresel kıyafet ve el sanatlarının sergilendiği gelin odası, ilk Türk Sualtı Kazısına ait Çamaltı Burnu I batığının canlandırıldığı gemi ambarı, demircilik zanaatının tasvir edildiği canlandırmalar, Kyzikos antik kentinde  yapılan kazılardan çıkan eserler bu salonda mevcuttur. Klasik, Pers dönemi, Hellenistik ve doğu Roma, Hıristiyanlık dönemi, islami dönem eserleri sergilenmektedir.
Müze İlk Türk Sualtı Kazısı buluntuları, TANAP kazı çalışmalarından ele geçmiş buluntuları, Daskyleion ve Kyzikos kazılarından ele geçmiş buluntuları ile ünik eserlere sahiptir.