VIII. Dünya Oyun Oynama Günü kapsamında, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü ve Marmara Üniversitesi’nin iş birliği ile “Kültürel Bağlam Olarak Oyun: Kültürel Öğrenme Ortamı ve Dilsel Bağlam Olarak Oyun: Sözlü Kültür” temalı etkinlikler, 04-05 Mayıs 2017 tarihlerinde Topkapı Sarayı Müzesi I. Avlusunda, 06 Mayıs 2017 tarihinde ise Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecektir.
VIII. Dünya Oyun Oynama Günü; 04 Mayıs 2017 tarihinde, Topkapı Sarayı Müzesi’nin Bab-ı Hümayun kapısından Babü’s-Selam kapısına doğru okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin yapacağı geçit töreniyle başlayacaktır. Ardından I. Avlu’da; mangala oyunu, kapla oyunu, makedo oyunu, uçurtma yapımı, anka kuşu masalı anlatımı, akıl ve zekâ oyunları, halka oyunları, çuval yarışı, köşe kapmaca, mendil kapmaca, ip atlama, sek sek oyunu, nal atma oyunu gibi çeşitli oyun ve sanat etkinlikleri gerçekleştirilecektir. Oyun ve sanat etkinlikleri sırasında çocuklara tekerlemelerle Topkapı Sarayı’nın kapıları, köşkleri ve bölümleri öğretilecek ve çocuklar tarafından, Topkapı Sarayı Adalet Kulesi ile Babü’s-Selam kapısının kartondan modelleri yapılacaktır. Ayrıca, gün boyunca Topkapı Sarayı Müzesi Konferans Salonu’nda Mangala Oyunu Belgesel Filmi izlenebilecektir.
06 Mayıs 2017 Cumartesi günü ise Topkapı Sarayı Müzesi Konferans Salonu’nda, 13.00-17.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek olan panelde; “Dünya Oyun Oynama Günü’nün Tarihçesi ve Kültürel Bağlam”, “Kültürel Öğrenme Ortamı Olarak Topkapı Sarayı Müzesi”, “Erken Çocukluk Döneminde Kültürel Ortamlarda Oyun Oynamanın Gelişimsel Önemi”, “Topkapı Sarayında Mangala Oyunu”, “Topkapı Sarayında Uçurtma ve Anka Kuşu/Simurg” ve “Topkapı Sarayı Müzesi Bahçesi’nde Meydan Oyuncaklarından Atlıkarınca/Dönme Dolap” başlıklı bildiriler sunulacaktır.