Adana İli, Karataş İlçesinde yer alan Magarsus Antik Kenti tiyatrosunda Adana Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Fatih ERHAN’ın bilimsel danışmanlığında 2013 yılından beri kazı çalışmaları sürdürülmektedir.
Antik Çağ boyunca, Akdeniz’in en önemli ticaret ve askeri limanlarından olan Magarsus kentinin arkeolojik miraslarının tespiti, korunması amacıyla bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarında elde edilen bilgilere göre, Hellenistik dönemde arazinin doğal eğiminden faydalanılarak yerel kireçtaşı bloklar kullanılarak inşa edilen tiyatronun cavea kısmının kazısı büyük oranda tamamlanmıştır.
2013-2015 yılları arasında Adana Müzesi Müdürlüğü başkanlığında Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Fatih ERHAN’ın bilimsel danışmanlığında sürdürülen çalışmaların 2016 kazı sezonu mevsim şartlarının iyileşmesiyle birlikte yeniden başladı.
Magarsus Antik Tiyatrosundan görünüm.
Magarsus Antik Tiyatro kazı çalışmalarından görünüm.
Öte yandan, Adana İli, Kozan İlçesi Dilekkaya Köyü sınırları içerisinde yer alan Anavarza Ören Yeri’nde 2013 yılında Anavarza Zafer Takı (Ala Kapı) temizlik ve restorasyon çalışmaları olarak Adana Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih GÜLŞEN’in bilimsel danışmanlığında başlatılan çalışmaların 2016 çalışmaları da yeniden başladı.
Hellenistik, Roma, Doğu Roma, Orta Çağ, Arap, Ermeni ve Osmanlı gibi Anadolu’da birçok önemli uygarlıkların kültür izlerini taşıyan kent, farklı kültürlere ve uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve kazanmış olduğu bu zengin kültürel mirasın izlerini, 15 Nisan 2014 tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine girmeye hak kazanarak taçlandırmıştır.
Anavarza Ören Yeri ve Magarsus Antik Kenti Tiyatrosu’ndaki kazı ve koruma çalışmalarının mevsim şartlarına bağlı olarak 2016 yılı sonuna kadar sürdürülmesi öngörülüyor.
Anavarza Kalesinden görünüm.
Anazarva Ören Yeri Sütunlu Caddeden görünüm.