KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2014 Alalah (Tell Aççana) Kazılarında Önemli Bir Mühür Baskısı Ele Geçti

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Koç Üniversitesi adına, Prof. Dr. K. Aslıhan YENER Başkanlığında devam eden, Hatay’ın, Reyhanlı İlçesindeki 2014 Alalah (Tell Aççana) kazılarında yeni ve önemli bir mühür baskısı ele geçti.
 
Üzerinde Hitit İmparatorluğu Prensi Tuthaliya ve eşi Prenses Ašnu-Hepa’nın isimleri bulunan mührün ışığında, TELL AÇÇANA ortostatı üzerinde betimlenen Prens Tuthaliya’nın prenses eşinin bugüne kadar yaklaşık bir asırdır çözümlenemeyen adı, filologlar Hasan PEKER ve Belkıs DİNÇOL tarafından “Ašnu-Hepa” olarak okunabildi.
 
İsimlerinin hem mühür baskısı, hem ortostat üzerinde bulunması bu çiftin Alalah’ta çok önemli bir pozisyonda olduğunu gösteriyor. Bu iki isimle ilgili diğer belgeler Hititlerin başkenti Çorum’da bulunan Hattuşa-Boğazkale ören yerinde ele geçmiş olup, bu belgeler Hitit tarihinin prens Tuthaliya ile ilgili olarak karanlıkta kalmış bir dönemini aydınlatıyor.
 
Anadolu’nun ilk imparatorluğu Hititlerin önemli kült merkezlerinden biri olan Alalah’ta prens Tuthaliya’nın bir yönetici olarak hüküm sürdüğü, Hitit Büyük Kralı ile mektuplaştığı hatta eşinin de bu yazışmalara Hitit Büyük Kraliçesi nezdinde dahil olduğu arkeologlarca tespit edilmişti.
 
Ele geçen pişmiş toprak mühür baskısının, Hitit tarihinin Suriye ile ilgili önemli bir kısmının daha iyi anlaşılmasına olanak tanıyacağı öngörülürken, buluntular üzerindeki çalışmalar devam ediyor.
 
 
 

Mühür Baskısı
 
 

Tell Aççana ortostatı