KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

23.Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu ve Müzecilik Çalıştayı Sona Erdi

23. Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu05-06 Mayıs 2014 tarihleri arasında Mardin ilinde gerçekleştirilmiştir.
 
Söz konusu organizasyon, Bakanlığımıza bağlı Müze Müdürlükleri, Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlükleri, Genel Müdürlüğümüzden yönetici ve uzmanlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile TÜRKSOY’a üye ülkelerden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
 
Anılan sempozyumda Müze Müdürlüklerimizce 2013 yılında gerçekleştirilen kurtarma kazıları ile müze uygulamalarına ilişkin toplam 39 bildiri sunulmuştur. 
 
23. Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu kapsamında 07 Mayıs 2014 tarihinde Dara Antik Kenti ile Mardin İlinde kültür varlıklarının bulundukları alanlara bir gezi düzenlenmiştir.
 
Söz konusu gezide; “Kırk Kuyu" olarak bilinen ve bölgede en önemli üzüm rezervlerinden biri olan “Zınnar” bağlarının hemen bitiminde yer alan  Çelbira İşlik alanı, Artuklular döneminde (13.yy) yapımına başlanan Timur dönemindeki Moğol saldırıları nedeniyle yarım kalan  15. yüzyılın sonlarında Akkoyunlu Sultanı Kasım İbn Cihangir döneminde tamamlan Kasımiye Medresesi ve Mardin Konut mimarisinde önemli yeri olan Firdevs Köşküne gidilmiştir.
 
Daha sonra Mardin’in 3 km doğusunda, Mezopotamya ovasına hakim yamaçlarda kurulan tarihi yapıtlardan en tanınmış olanlardan Deyrülzafaran Manastırı, Doğu Roma İmparatorluğu, topraklarını korumak için Anastasius tarafından Garnizon kent olarak kurulan Dara Antik kenti, Nusaybin Moryakup Kilsesi gezilerek Çağ Çağ Çayı’nın doğduğu Beyazsu Vadisinde yemek molası verilmiştir.
 
Gezi Programı eskiden Hıristiyanlara ait olan 18. yüzyıl Mardin kırsal mimarisinin güzel ve canlı örneklerinden Kalecik Köyü ve Süryanilerin ilk yerleşim yerlerinden olan Midyat ziyaretiyle son bulmuştur.