Şehre hakim stratejik bir tepe (Höyük) üzerinde kurulan Karaman Kalesinde Karaman Müzesi Müdürlügünce gerçeklestirilen kazı çalısmaları tamamlandı.
1961 ve 1975 yıllarında iki kez restorasyon gören kalenin avlusuna yapılan amfi tiyatro, sahne ve soyunma kabinlerinin kaldırılmasına yönelik Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun kararı ile Karaman Müzesi Müdürlügü denetiminde baslatılan hafriyat çalısmaları esnasında arkeolojik duvar kalıntıları ile karsılasılması üzerine hafriyat çalısmaları durdurularak kurtarma kazıları baslatılmıstır.
Söz konusu kazı çalısmaları ile açıga çıkarılan mimari kalıntıların bir yapı kompleksine ait oldugu tespit edilmistir. Bu kapsamda degerlendirildiginde açıga çıkarılan mimari yapıların 14.yüzyılda aktif halde kullanılan ve Karamanogullarına ait oldugu düsünülen idari bir yapıya (Saray) ait olabilecegi düsünülmektedir. Zira bu yapının; Kabul ve Taht Salonu, hazire odası, mescid, harem odası, konuk odaları, hamam, mutfak, çamasırhane, tuvalet bölümleri ortaya çıkarılmıstır.
Çalısmalar neticesinde 45 adet envanterlik nitelikte eser kayıt altına alınmıstır. Bu eserlerden; fildisinden santranç tasları, kandiller, heykel kaidesi, top namluları, seramik kaplar ile alçı süslemeleri dikkat çekmektedir.
Restorasyon çalısmalarının ardından kalenin bir Arkeo-parka dönüstürülerek kent turizmine kazandırılması ve kale içerisinde; Karaman ve çevresinde ortaya çıkarılan İslami dönem eserlerinin sergilenerek yeni bir turizm destinasyonunun olusturulması planlanmaktadır.