KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Ülkemiz Unesco Dünya Miras Komitesi Üyesi

19-21 Kasım 2013 tarihleri arasında Paris’te gerçekleştirilen 19. Taraf Devletler Genel Kurulunun 19 Kasım 2013 tarihindeki oturumunda yapılan oylamada; Ülkemizin taraf olduğu 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’nin yürütme organı olan Dünya Miras Komitesi’nin 21 üyesinden görev süresi dolan 12 üyesi yenilenmiş ve 22 aday ülke arasında yapılan oylamada 175 geçerli oydan 121’ini alarak Ülkemiz en fazla oy ile Dünya Miras Komitesi üyeliğine seçilmiştir. Komite üyeliğine seçilen diğer ülkeler Hırvatistan, Finlandiya, Kazakistan, Kore, Peru, Filipinler, Portekiz, Polonya, Vietnam, Lübnan ve Jamaika’dır.
 
Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme, koruma faaliyetlerinin Türkiye’de uluslararası standartlara uygun bir biçimde yürütülmesinde önemli bir araç olmuştur. Ayrıca bugüne kadar Dünya Miras Merkezi, Dünya Miras Komitesi ve Danışma Organları ile yakın işbirliği içerisinde yürütülen çalışmalar sayesinde Dünya Miras Alanlarının korunması ve yönetimi konusunda ülkemiz çok büyük bir deneyim kazanmıştır. Ülkemiz, elde edilen bu deneyim ve bilgi birikiminin Taraf Devletlerle paylaşılması amacıyla Komite üyeliğine aday olmuştur.
 
Komite üyeliği 4 yıl sürecek olan ülkemiz, Dünya Miras Sözleşmesinin yürütme organı olan ve yılda bir kez toplanan Dünya Miras Komitesi toplantılarında Komitenin diğer üyeleri olan Cezayir, Kolombiya, Almanya, Senegal, Malezya, Hindistan, Sırbistan, Katar, Japonya, Hırvatistan, Finlandiya, Kazakistan, Kore, Peru, Filipinler, Portekiz, Polonya, Vietnam, Lübnan ve Jamaika ile birlikte dünya miras listesi adayları ile ilgili karar alma sürecinde söz sahibi olacaktır.
 
Ülkemiz daha önce 1983-1989 yılları arasında UNESCO Dünya Miras Komitesinde yer almıştır.