Denizli İli, Merkez, Hierapolis Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Lecce Salento Üniversitesi (İtalya) adına Ord. Prof. Dr Francesco D'ANDRIA başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarına devam edilirken, söz konusu çalışmalara Denizli Valililiği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü’nün de verdiği destek ve yürütülen işbirliği sayesinde verimli sonuçlara ulaşıldı.
Anadolu’ nun en zengin nekropollerinden biri olan Hierapolis Nekropolünde Denizli Müzesi Müdürlüğü başkanlığında Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden uzmanların katılımıyla yürütülen çalışmalar ile Tripolis Caddesi ve Kuzey Nekropolü içinden geçen yol çevresinde kazı çalışmaları yürütüldü. Yapılan çalışmalar ile bugüne kadar yolun yaklaşık olarak 150 m. lik bölümü açığa çıkarılırken, daha önce tespit edilemeyen bir mezar yapısıyla da karşılaşıldı.
Çalışmalar Valilik Tarafından Destekleniyor
Kore-Persophone’ nin yeraltı dünyasının girişi olarak kabul edilen ve antik kaynaklardan öğrenildiğine göre Cicero, İmparator Hadrian ve Caracalla, Filozof Damascius tarafından da ziyaret edildiği bilinen ve içerisinden zehirli gaz çıktığına inanılan1300 metrekarelik Plutonium Kutsal Alanı’ndaki kazı çalışmaları ise Denizli Valiliği’nin işçi ve malzeme desteğiyle sürdürülüyor.
Menderes Vadisi’nde bulunan Nysa Antik Kenti (Sultanhisar) ve Magnesia Antik Kenti’ndeki plutonionlarda da yapılan törenlere benzer törenlerin burada da yapıldığı öngörülürken, yürütülen kazılar sonucunda, kurban edildiği anlaşılan boğa ve kuş kemiklerine rastlandı.
Kazılarda birçok dekorasyonlu seramik eserin yanı sıra olasılıkla söz konusu ritüellerin gece yapıldığını gösterebilecek olan birçok kandil de bulundu. Yapılan çalışmalar sonucunda ele geçirilen en önemli buluntular arasında; mermer Dionysos Heykeli ve yine mermerden ve olasılıkla altından küpeler için delikler olan Aphrodite başı bulunuyor.

Plutonion Alanı Hava Fotoğrafı
Plutonion Alanı’nın 3 boyutlu sanal rekonstrüksiyonu
Plutonion Alanı’nın boğa kurbanı sahnesini gösteren 3 boyutlu sanal rekonstrüksiyonu
Aphrodite Başı
Mermer Dionysos Heykeli
Pluotonion kazılarında bulunan mermer yılan heykeli ve kerberos (üç başlı köpek)
Öte yandan, Antik Kentteki Apollon Kutsal Alanı (Küçük Tiyatro), M.S. 3. y.y. tarihinde hamam olarak inşaa edilen ancak, bölgede Hıristiyanlığın yayılması ile M.S. 6. y.y. da orta mekanda bir nef oluşturularak kiliseye çevrilen Hamam Bazilika, Forıntınus Kapısı olarak bilinen Kuzey Şeref Kapısı ve Aziz Phılıppus Tepesi’nde yine Denizli Valiliğinin işçi ve malzeme desteğiyle kazı ve restorasyon çalışmaları sürdürülüyor.
Küçük Tiyatronun Genel Görünümü
Hamam Bazilika
Frontinus Kapısı
Hierapolis Antik Tiyatrosu Sahne Binası Restorasyonu Tamamlandı
Yapımı 150 yıl süren ve M.S. III. yüzyılda tamamlanan ve Hristiyanlığın yaygınlaşması sonrası M.S. V. ve VI. yüzyıldan itibaren işlevini kaybeden Hiarapolis Antik Tiyatrosu Sahne Binası Restorasyon çalışmaları 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı aracılığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının gönderdiği 1.750.000 TL ödenekle gerçekleştirildi.
Mitolojik kabartmaları, görkemli sahne binası özgün bir yere sahip olan Hiarapolis Antik Tiyatrosu’nda yürütülen % 95 orijinal mimari malzeme kullanılan restorasyon çalışmaları 10 Haziran 2013 tarihinde tamamlandı Türkiye’ de Sahne Binası restore edilen tek örnek olan, Pamukkale Hierapolis Antik Tiyatrosu, yapılan bu restorasyon çalışmaları sonrası 12.000 kişi kapasitesi ile kültürel ve sanatsal etkinlikler için faal duruma getirildi.
Hierapolis Antik Tiyatrosu 1968
Hierapolis Antik Tiyatrosu 2013