KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

76. İngiltere’den iadesi sağlanan 18. yüzyıla tarihli Osmanlı mezar taşları (4 adet) (2013)

İngiltere'de bir müzayededeki satışı Sayın Bakanımız Ömer Çelik'in girişimiyle durdurulan Osmanlı mezar taşları Türkiye'ye getirildi.
 
Sayın Bakan Çelik'in, Londra'da satışa çıkarılan 18'inci yüzyıla ait dört Osmanlı mezar taşının satışının durdurulmasını sağlamasının ardından, Türk-İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü uzmanlarınca gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, mezar taşlarının İstanbul'dan çalındığına ilişkin kanaatin kuvvetlenmesi üzerine, Sayın Bakanımızın talimatı ve Bakanlığın ısrarlı takibiyle yürütülen görüşmeler neticesinde, müzayede evi mezar taşlarının Türkiye'ye iadesini kabul etmiştir.
 
29 Ağustos 2013 tarihinde Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliğince müzayede evinden alınarak, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğine teslim edilen dört mezar taşının biri kadın diğerleri ise erkek mezar taşıdır.
 
Osmanlı Türkçesiyle Arap harfleriyle yazılmış ve dört satır yazı ile ölüm tarihi verilmiş olan kadın mezar taşının üzerindeki metnin Latin harflerine çevirisi şu şekildedir.
 
1- Merhume ve mağfure
2- Şerif Mustafa Kerimesi
3- Hadice Kadın ruhuna
4- El- Fatiha sene 1154
 
Şerif Mustafa’nın kerimesi Hadice (Hatice) Hanımın Miladi takvime göre 1741/1742 senesinde vefat ettiği anlaşılmaktadır.
 
Diğer mezar taşlarının ise yapılacak incelme sonucunda kimlere ait oldukları kesin olarak tespit edilecektir.