KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Mersin, Mut, Alahan Manastırı

M.S. 4. ve 6. yüzyıllar arasında yoğun olarak kullanılan ve Hristiyanlar için “Hac Merkezi” olduğu düşünülen, Alahan Manastırı yapılar topluluğu, Torosların yamaçlarındaki özgün topografik konumu, zengin bezemeli iki büyük kilisesi, vaftizhanesi, sütunlu yolu, kaya mezarları, su kaynakları, hamamı ve konaklama yerleri ile Erken Hıristiyan sanatında ve Bizans Mimarlık Tarihinde önemli bir yere sahiptir.
2000 yılından itibaren Dünya Miras Geçici Listemizde yer alan Mut Alahan Manastırının restorasyon projelerinin hazırlanması işi 08.07.2010 tarihinde tamamlanmıştır. İhalesi 16.11.2011 tarihinde yapılan Manastırın restorasyon çalışmalarının ise 20.10.2013 tarihinde tamamlanması planlanmaktadır.
Restorasyon işi kapsamında; Batı kilise ve vaftizhanede derz onarımı ve taş duvar temizliği, Doğu Kilise içinde bitki temizliği, sütunlu yol ve vaftizhane arasında sondaj kazısı yapılması, sütunlu yolda istinat duvarı, toprak hafriyatı ve çevre temizliği, yürüme yollarının alt tesviyeleri ve yürüme yollarının çelik konstrüksiyon çalışmaları, sökülüp numaralandırılan taşlarla duvar yapımı ve taş temizliği, iç mekanlardaki fresklerin bakım ve onarımı gibi çalışmalar gerçekleştirilmiş, anastylosis (arkeolojik alanlarda tamamlama) çalışması ise devam etmektedir.
 
 
Mersin Mut Alahan Manastırı Doğu Kilise Genel Görünüşü
 
 
Onarım Öncesi                                                         Onarım Sonrası
 
 
Onarım Öncesi                                                         Onarım Sonrası