KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Amasya Elması 2 Bin Yıl Sonra Yeniden Tescillendi

Amasya İli Yavru köyünde yapılan kurtarma kazısı ve sondaj çalışmalarında elma ağacı resmedilmiş mozaikler bulundu.
 
Elma üretiminde dördüncü sırada olan ülkemizde elma denilince hemen akla Amasya gelir, tarihi verilere göre iki bin yıl önceden bu hakkı elde eden Amasya ili, yeni yapılan kazı ve sondaj çalışmalarında Amasya Elmasının sahibi olduğunu bir kez daha kanıtladı.
 
Amasya merkeze bağlı Yavru Köyünde Hitit Üniversitesi Karadeniz Arkeolojisini Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç Dr Esra Keskin’in bilimsel sorumluluğunda başlatılan kurtarma kazısı ve sondaj çalışmalarında, erken Hıristiyanlık dönemine ait iki adet mozaikli taban döşemesi bulundu.
 
Kaçak kazı yapıldığının Bakanlığımıza ihbar edilmesi üzerine, bölgeyi kontrol altına alan yetkililer yaptıkları yoğun çalışma üzerine çok önemli bir arkeolojik buluntuya ulaştılar.
 
Başlatılan kurtarma ve sondaj çalışmalarında, erken Hıristiyanlık dönemine ait iki adet mozaikli taban döşemesine rsatlandı. Bulunan mozaiklerin birinde merkez madalyon içerisinde elma ağacının işlenmiş olması büyük ilgi uyandırdı,2000 yıl öncede bölgenin en önemli simgesi olan elma yapılan bu kazı çalışmalarıyla gün ışığına çıkarılarak tarihsel tescili yapıldı.
 
Uluslar arası üne sahip olan Amasya elması tadı, kokusu ve lezzetiyle ünlü olup, bir yıl meyve verirse diğer yıl vermeyen özelliğiyle de diğer elmalardan ayrılmaktadır.
 
Amasya elması iki türü ile ünlüdür, küçük olana misket elması, iri olanına kabak elması denir.
 
Dünya elma üretiminde dördüncü sırada yer alan ülkemizin en önemli elma üretim kaynağını Orta Karadeniz Bölgesi'nde yer alan ve kendine has iklimi ve coğrafyasıyla ünlü olan şirin kentimiz Amasya’ya aittir.
 
Amasya elmasının zengin potasyum içermesinin yanında, türkülere de konu olmuş neredeyse birçok türkü ve manilerin içinde elma adı geçmektedir.
 
Amasya yöresinde elmayla bütünleşen türküsü ise şöyle başlamaktadır. Amasyanın elması, elmaların en hası, sen dururken neyleyim, pırlantayı elması.
Amasya merkeze bağlı yavru köyünde yapılan kazı ve sondaj çalışmalarında elma ağacı işlenmiş olan eserlerin tarih kültürüne kazandırdığı en önemli unsur, dünyaca ünlü Amasya elmasının bir kez daha Amasya’ya ait olduğu ve Amasya ilinin simgesi durumunda bulunmasının ortaya çıkarılmasıdır.