KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

66. ABD’den iadesi sağlanan Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nden teslim alınan Yorgun Herakles Heykeli (1 adet) (2011)

Perge Ören Yeri’nden 1980 yılında bilimsel kazılar sonucu alt yarısı çıkarılan Herakles Heykelinin, üst yarısının Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde (BGSM) bulunduğunun 1990 yılında tespit edilmesi üzerine Bakanlığımız girişimleri başlatılmış ve Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak uzun yıllar devam etmiştir.
 
 
Bakanlığımız heyetinin 22-23 Eylül 2011 tarihleri arasında Amerika’da Boston Güzel Sanatlar Müzesi yetkilileri ile karşılıklı iyi niyet çerçevesinde gerçekleştirdiği müzakereler sonucu 22.09.2011 tarihinde BGSM ile bir mutabakat zaptı imzalanarak Herakles Heykeli’nin üst yarısı teslim alınmıştır.
 
Söz konusu heykel, Başbakanımızın ve beraberindeki heyetin bulunduğu uçakla 25.09.2011 tarihinde ülkemize getirilerek Bakanlığımız uzmanları nezaretinde Antalya Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir.
 
Antalya Müzesi’nde bulunan söz konusu heykelin alt bölümü ile yurt dışından getirilen üst bölümü restoratörlerimiz tarafından titizlikle birleştirilerek 09.10.2011 tarihinde Antalya Müzesi’nde sergilenmeye başlanmıştır.