KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Karatepe-Aslantaş Arkeolojik Alanı (Osmaniye) [2020]

Karatepe-Aslantaş Arkeolojik Alanı, Osmaniye ili, Kadirli ilçesinin yaklaşık 24 km. doğusunda,  1958 yılında ilan edilen ve arkeolojik kalıntılarla aynı adı taşıyan milli park sınırları içinde yer almaktadır. Adana Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı bir ören yeri olan Karatepe-Aslantaş arkeolojik alanında bulunan kalıntılar, 1947 yılında başlayan kazılarla açığa çıkan iki büyük sur kapı yapısı, bir yol aksı ve onun iki yanında yer alan mekanlardan oluşur.

Karatepe-Aslantaş Arkeolojik Alanı Geç Hitit döneminde Anadolu coğrafyasında kurulan kent devletlerinden biri olan Adanava’nın bir uç kalesi olarak görkemli suru ve sur kapıları ile dönemin savunma mimarlığının ünik bir örneğidir. Kale yerleşimi kurulduktan görece kısa bir süre sonra terk edildiğinden tek tabakalı bir arkeolojik alan olarak ilk tasarımına bağlı mimari kimliğini çok iyi bir şekilde korumuştur. Bu bağlamda Geç Hitit kale planlamasının yanı sıra anıtsal ve sanatsal değeri olan kapı girişleri ile döneminin yüksek mimarlık ve sanat anlayışını sergileyen özgün bir örnektir.

Karatepe-Aslantaş’ı arkeoloji dünyasında öne çıkaran bir başka özelliği, Fenikece ve Luvice olarak tasarlanan çift dilli yazıtlarıdır. Her iki kapısında bulunan bazalt stel ve kabartmalar üzerinde hem Fenike alfabesi ile hem de Luvi hiyeroglifi ile yazılmış, bu dillerdeki en uzun iki dilli metin olan yazıtlar Luvi hiyeroglifinin çözülmesinde önemli rol oynamıştır.

Karatepe-Aslantaş’ı özgün ve önemli kılan bir diğer özelliği ise kazı başkanı ve Türkiye’nin öncü arkeologlarından Halet Çambel’in çabalarıyla, 1950’li yıllar gibi oldukça erken bir tarihte heykel ve rölyef konservasyonu, koruma çatısı uygulaması ve alanı çevreleyen doğal ormanla birlikte tarihi milli park ilan edilerek, arkeolojik alanın bütün sanatsal değerleriyle birlikte korunmasının ve kültürel peyzajını sürdürmesinin sağlanmasıdır. Bu erken tarihli ve başarılı uygulamalar, arkeolojik alanlarda yerinde koruma ve alan yönetiminin ilk örneklerinden birinin sergilenmesi açısından da alanı öne çıkartmaktadır. Bu niteliklerinden dolayı “Karatepe-Aslantaş Arkeolojik Alanı” (ii), (iii) ve (iv). kriterler kapsamında Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir.

  • DMA_Gecici_Karatepe_aslantas_1.jpg
  • DMA_Gecici_Karatepe_aslantas_2.JPG
  • DMA_Gecici_Karatepe_aslantas_3.JPG
  • DMA_Gecici_Karatepe_aslantas_4.JPG