Mersin il merkezinin 55 kilometre güneybatısında, günümüz Kızkalesi kasabası sınırları içerisinde yer alan Korykos, mevcut konumuyla antik dönemde Dağlık Kilikia’nın doğu kesiminde bir kıyı kenti niteliğini taşımaktadır. Korykos’un Ortaçağda da önemini devam ettirmiş olduğu, biri karada, diğeri de onun 650 metre açığındaki adada yer alan iki kalenin varlığından açığa çıkmaktadır. Kara Kalesi ve Deniz Kalesi (Kız Kalesi) gerek boyutları gerekse mimari özellikleriyle görkemli birer yapı özelliği sergilemektedir. 15 Nisan 2013 tarihinde UNESCO Dünya Miras Merkezince yapılan değerlendirmede de Mersin Kızkalesi Dünya Mirası Geçici Listesine kaydedilmiştir.
Kız Kalesine ziyaretçilerin ulaşımını sağlayan iskelenin yetersizliği ve bilgi panolarının yenilenmesi amacıyla kalede çevre düzenlemesine ihtiyaç duyulmuştur. “Kızkalesi (Denizkalesi) Onarımı ve Çevre Düzenlemesi İşi”nin ihalesi 09.10.2014 tarihinde Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yapılmış ve 10.11.2014 tarihinde sözleşmesi imzalanmış olup, 14.11.2014 tarihinde yer teslimi yapılarak işe başlanılmıştır.
Söz konusu iş kapsamında, Kızkalesi’nde (Deniz Kalesi) doğu kapısı önünde dolgu yapılarak platform oluşturulması çalışmaları devam etmektedir. Bunun dışında, ziyaretçilerin dolaşımını kolaylaştırmak amacıyla, bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları yerleştirilecektir. Ayrıca, ziyaretçilerin güvenliğini tehlikeye sokan ve düşme tehlikesi bulunan iki adet sarnıcın etrafı paslanmaz çelik korkuluklar ile çevrilecektir. Projede, düşme tehlikesi bulunan diğer bir sarnıcın üzerinin ise çelik kafes tel ile kapatılması önerilmekte olup, tüm imalatların 2015 yılı Mart ayı sonuna kadar bitirilmesi planlanmaktadır.
Genel Görünüm
İskelenin yapılışı