Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulunmak üzere ülkemize gelen UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ömer Çelik’in konuğu oldu.
UNESCO Genel Direktörü Irina Bakova’nın ülkemizi ziyaret etmesinin en önemli nedenini, Bergama ve Bursa’nın Dünya Miras Listesi’ne kabulüne ilişkin sertifikaların Bakan Çelik’e sunulması oluşturdu.
“Bursa ve Cumalıkızık Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu ve Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı” dosyaları 2014 yılında Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Dünya Miras Komitesi 38.oturumunda ülkemizin 12. ve 13. alanları olarak Dünya Miras Listesi’ne alınmışlardı.
"Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı ile Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu" alanlarının, Dünya Mirası Listesi'ne alınmasından dolayı 06 Ocak 2014 tarihinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde berat takdim töreni düzenlendi.
Irina Bokova törende; "Dünya Kültür Mirası Listesi'nde 13 alanla yer alan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni tebrik ve takdir etmek istiyorum" diye konuştu. Bu alanların son derece önemli olduğunu vurgulayan Bokova, insanlığın tarihiyle çok önemli evrensel değerler taşıdığını belirtti. "Bütün bunlar Türkiye Hükümeti'nin Dünya Kültür Mirası ile ilgili sözleşmesine ne kadar büyük önem verdiğinin altını çiziyor" diyen Bokova, bunun için teşekkür etti.
Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik ise törendeki konuşmasında; UNESCO ilke ve ideallerine uygun çalışmalar yürüterek ilgili sözleşmelere sadık kalınacağının altının çizilmesinin gerekliliğine değinerek 1970 sözleşmesiyle Bakanlığımızın, UNESCO işbirliği ile kültür varlıklarının yasa dışı alım satımıyla mücadele ettiğini belirtmiş ve eserlerin köken ülkelerine dönmelerinin kolaylaştırılmasının önemli bir görev olduğu hususunu vurguladı.
Tören sonrasında Bakan Çelik Bokova’ya, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni gezdirerek yurt dışından iadesi sağlanan ve müzede sergilenen eserler hakkında bilgi verdi. Ayrıca, Bakanlığımızın tarihi eser kaçakçılığına karşı diplomatik ve hukuki yollardan dikkatli ve ısrarlı bir şekilde verdiği sıkı mücadele konusunda bilgilendirdi ve değişik yollardan yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi konusunda destek istedi.
Bugün itibarı ile Türkiye’nin dünya miras alanları listesinde kayıtlı kültür varlığı sayısı, Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı ile Bursa ve Cumalıkızık; Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” dosyalarıyla 13’e yükseldi. Böylece ülkemiz 161 ülke içinde 20.sıraya yükselmiş ve geçici listeye dâhil 52 kültür varlığımız bulunmaktadır.
Haziran ayında Almanya’da düzenlenecek Dünya Miras Komitesi oturumunda Efes ile Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin Dünya Miras listesine adaylığının görüşülmesi ve karara bağlanması beklenmektedir.