KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Letoon’da Ziyaretçilerin Beklentilerine Yönelik Çalışmalar Hızlanıyor!

2014 yılında kamulaştırma işlemleri tamamlanan LETOON ÖREN Yeri’nde, çevre düzenleme çalışmalarına hız verilerek ihale işlemleri tamamlandı ve sözleşme aşamasına gelindi.
 
En eski yerleşim izleri M.Ö. 7.yüzyıla kadar uzanan Muğla Letoon Ören Yerinde, ziyaretçilere yönelik bir karşılama merkezi, gezi alanları, kafeterya, satış mağazası, çok amaçlı salon, gişe, turnike, tuvalet gibi donatı elemanlarının bulunmaması nedeniyle, büyük bir ihtiyaç doğmuş ve  antik kentin korunması, yaşatılması maksadıyla çevre düzenleme faaliyetleri başlatılmış, bu kapsamda kamulaştırma ve ihale aşamaları hızla tamamlanmış ve  bir proje hazırlanarak bu projenin 2012 yılında koruma kurulundan geçmesi sağlanmıştır.
 
Daha sonra ihale çalışmalarına başlanmış ve çevre düzenleme faaliyetlerine ilişkin sözleşme aşamasına gelinmiştir.
 
Antik çağda Likya’nın dini merkezi konumundaki bu kutsal alanda, Leto, Apollon ve Artemis Tapınakları ile birlikte, Manastır, Çeşme ve Roma Tiyatrosu kalıntıları da bulunmaktadır.
 
Letoon antik kentinin en önemli özelliği, Xanthos ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almasıdır.
 
Kalıntılar ve ele geçen kitabeler buranın dinsel ve politik bir alan olduğunu göstermektedir.
 
Çağdaş düzenleme ve o günkü mimari anlayışa uygun olarak başlatılacak çevre düzenleme çalışmalarıyla, ziyaretçilerin bu alanda yapacakları geziler kolaylaşacak, estetik ve koruma anlayışı ortaya çıkacaktır.
 
Ayrıca; Muğla’nın Fethiye İlçesi yenilenmiş bu antik kentle, turizm açısından daha da zenginleşecek ve Anadolu’nun binlerce yıllık tarihsel ve kültürel mirasını barındıran Türkiye, büyük bir kültür varlığının kazanımını yeniden elde edecektir. 
 
 
 
 
 
 
Proje Görselleri: