KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kapadokya’da Çalışmalarına Hızla Devam Ediyor

1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine Türkiye’den ilk dahil edilen alanlardan olan Kapadokya’da Kültür ve Turizm Bakanlığı müze ve ören yerlerinde çalışmalarına kapsamlı bir şekilde devam ediyor.
 
Nevşehir’in müze ihtiyacı için kaya içinde yapılması planlanan ve bölgede örnek teşkil edecek “Nevşehir Kapadokya Bölgesi Müzesi” proje yapımı işi Bakanlığın 2014 Yatırım Programında yer almakta olup ihale dosyası hazırlama çalışmaları sürdürülmektedir. Ayrıca Avanos’ta bulunan Doktor Hacı Nuri Bey Konağı, kent müzesi olarak işlevlendirilmiş ve proje ihalesi yapılarak çalışmalara başlanmıştır. Her iki müze tamamlandığında Kapadokya’ya yıllık gelen ve 3 milyona yaklaşan ziyaretçiye yeni bir alternatif sunacak.
 
Kapadokya’nın çeşitli yerlerinde ziyaretçilere ilginç gezi deneyimleri sunan yer altı şehirlerinde de Bakanlık çevre düzenleme ve iyileştirme çalışmalarına da devam ediyor.
 
Mazı Yer Altı Şehri’nin gezilmesine olanak sağlayacak yer altı şehrinin aydınlatılması, ziyaretçilere yönelik hizmet birimlerinin yapılacağı çevre düzenlemesi işine başlanmış olup Çevre düzenleme çalışmasının tamamlanmasının hedeflendiği 2014 yılı sonunda yer altı şehri daha çok gezilebilir alanlarıyla yeniden açılacak.
 
Tatlarin Yer Altı Şehri’nde ise ziyaretçilere yönelik, kafeterya, dinlenme alanı, satış birimleri, sesli rehberlik, bilet gişesi, güvenlik ile otopark ve tuvaletlerin yer alacağı ziyaretçi karşılama birimleri tescilli kültür varlıkları onarılarak turizme kazandırıldı. Onarım ve çevre düzenleme çalışmalarında son aşamaya gelindi.

Özkonak Yer Altı Şehri’nde 2013 yılı çevre düzenleme çalışmaları ise devam ediyor.
 
Bununla birlikte Kapadokya bölgesinde şapkalı peri bacalarının özgün örnekleri ile farklı bir güzelliğe sahip Paşabağı Ören Yeri’nde 2013 yılında başlayan çevre düzenleme çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. Çalışmalar tamamlandığında bölgedeki yerel halkça işletilen satış birimleri rehabilite edilerek peri bacalarına zarar vermeyecek bir noktaya taşınacak. Ziyaretçi karşılama merkezinde satış birimlerinin yanı sıra bölgenin ve alanın tanıtılacağı sergileme- sinevizyon, kafeterya ve tuvaletler yer alacak. Yer yer dinlenme alanlarının bulunacağı ahşap yürüme yolları ile bölge daha konforlu bir şekilde gezilebilecek. Çalışmalar tamamlandığında Paşabağı - Zelve yolunun daha kuzeye alınmasıyla araçların peri bacalarına zararı vermesi de engellenmiş olacak.
 

Özkonak Yer Altı Şehri Çevre Düzenlemesi
 
Avanos İlçesine bağlı bir belde olan Özkonak’ta;  yıllardır ziyaretçiler yönelik herhangi bir hizmet ünitesi olmayan yer altı şehrinde ihtiyaçlara yönelik yapılan çevre düzenleme projesinin ilgili kurulca uygun görülmesi sonrası çalışmalara 2013 yılı ortalarında başlandı.
 
Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulunun ilgili ilke kararları kapsamında hazırlanan çevre düzenleme projesinde, alanda ziyaretçilerin günübirlik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kafeterya, hediyelik satış birimleri, tuvaletler, engelli tuvaletleri, bebek bakım odası, acil müdahale odası ile bilet satış ve güvenlik birimleri yer alacak. Proje aşamasında yaptırılan jeoradar çalışması ile söz konusu birimler yer altı şehrine zarar vermeyecek bir noktada çelik yapılar olarak sökülebilir biçimde tasarlandı.
 
Yıl sonunda tamamlanması hedeflenen çevre düzenleme çalışması sonrası turizmin bölgeye yayılması ve çeşitlenmesine de katkı sağlanmış olacak.
 
 
Uygulama Öncesi
 
 
Uygulama Öncesi Mobil WC’ler
 
 
Uygulama Aşaması
 
Uygulama Aşaması