KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Amasya'da Yeni Mozaikler

Amasya Merkez Gökmedrese Mahallesi’nde Amasya Müzesi Müdürlüğü'nce gerçeklestirilen kazı çalısmalarında Erken Doğu Roma dönemine (M.S. 4-6 yüzyıllar) tarihlenen taban mozaikleri açığa çıkarıldı.
 
Amasya çevre yoluna sıfır mesafede gerçeklestirilen kazı çalısmalarında yer yer tahrip edilmis mozaiklerin yaklaşık 80 m2’lik bölümü sağlam olarak açığa çıkarıldı.
 
Söz konusu taban mozaiğinde iki adet figürlü merkezi göbek bulunmaktadır. Bu iki göbegin etrafında geometrik desenlerden olusan panolar ve kusaklar yer almaktadır. Birinci figürlü kuşakta; yuvarlak deniz dalgası motifi bordür ile çevrelenmis göbek içerisinde; gövdenin üst yarısı cepheden tasvir edilmiş saçları ortadan ayrılmış saç bantlı, uzun saçlı sol elinde oval küre, sag elinde bitki dalı ile ucu kıvrık asa tutan ve başı iki yanında Grekçe PARE. BOLH yazısı bulunan figür betimlemesi bulunmaktadır.
 
İkinci figürlü oval göbekte ise, yine gövdenin üst yarısı cepheden kısa dalgalı saçlı saçlarını ortadan ayrık, saç bantlı, tebessüm eden yüz ifadeli, toka giyinmiş şekilde ve sağ eli gögüs hızasına kadar kalkmış biçimde tasvir edilmis bir figür ve başının sağında ve solunda Grekçe/Latince KTI-CIC yazısı bulunmaktadır. Bu figür ve Ktisis yazısı; cömert, bağış veya vakıf anlamına gelmekte olup, aynı zamanda iyi dilek olarak betimlenmistir.
 
Söz konusu figürler Roma ve Doğu Roma dünyasında ev, hamam ve kilise tabanlarının mozaiklerinde koruyucu tanrıça olarak betimlenmektedir.
 
  • gokmedrese01
  • gokmedrese02
  • gokmedrese03
  • gokmedrese04