KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Alahan Manastırı Restorasyonu Tamamlandı

M.S 4. ve 6. Yüzyıllar arasında  yoğun olarak kullanılan  ve Hiristayanlar için ‘Hac Merkezi’ olduğu düşünülen  Mut Alahan Manastırında yürütülen restorasyon çalışmaları   tamamlandı. 
 
Alahan yapılar topluluğunda, Batı Kilise, Doğu Kilise, sütunlu yol, kaya mezarları, su kaynakları, hamam, konaklama yerleri ve kayalara oyulmuş keşiş odaları bulunmaktadır.
 
Erken Hristiyan Sanatında ve Bizans Mimarlık Tarihinde önemli bir yere sahip olan Manastırdaki kilise binaları, Ayasofya Müzesi ile ortak mimari özellikleriyle ve süslemelerindeki usta taş oymacılığıyla görülmeye değerdir.
 
2000 yılında Dünya Miras Geçici Listemize alınan  Alahan Manastırı  yapılar topluluğunun onarımına yönelik hazırlanan projeler 08.07.2010 tarihinde tamamlanmış, hemen ardından restorasyon çalışmalarına başlanmıştır. Bu kapsamda Batı kilise ve vaftizhanede derz onarımı ve taş duvar temizliği, Doğu Kilise içinde bitki temizliği, sütunlu yol ve vaftizhane arasında sondaj kazısı yapılması, sütunlu yolda istinat duvarı, toprak hafriyatı ve çevre temizliği, yürüme yollarının alt tesviyeleri ve yürüme yollarının çelik konstrüksiyon çalışmaları, sökülüp numaralandırılan taşlarla duvar yapımı ve taş temizliği, iç mekanlardaki fresklerin bakım ve onarımı gibi çalışmalar gerçekleştirilerek 22.05.2014 tarihinde restorasyon tamamlanmıştır.
 
Evliya Çelebi’nin “Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor” diye anlattığı Mut Alahan Manastırı, restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte yeniden eski ihtişamına kavuşmuştur.
 
 
 
 
Restorasyon öncesi
 
 

Restorasyon sonrası