KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Knidos Antik Tiyatrosu Sahneye Çıkmak İçin Gün Sayıyor..

Muğla İli, Datça İlçesi, Knidos Antik Kenti’nin 4500 kişilik antik küçük tiyatrosunun  rölöve, restitüsyon, restorasyon ve ışıklandırma projelerinin hazırlanması ve onaylanan projeler doğrultusunda tiyatronun onarımına geçilmesi için ilk çalışmalar başladı.
 
1850’li yıllarda Ch. Newton tarafından kısmen kazılan tiyatroda, 1970’lerde Amerikalı arkeologlar tiyatronun cavea ve sahne bölümünü neredeyse tamamen açığa çıkartmış, orkestra bölümünde ve batı analemmanın dışında kalan son dolgu toprak 2006 ve 2013 yıllarında Türk arkeologlarca kazılmış, Knidos’un iki tiyatrosundan biri olan  ‘Küçük Tiyatro’ tümüyle gün yüzüne çıkartılmıştı.
 
İlk kez kazılmaya başladığından bugüne yaklaşık 160 yıl geçtikten sonra limana hakim konumu ile eşiz bir manzaraya sahip olan bu görkemli anıtın eski ihtişamlı günlerine dönmesine yönelik çalışmalara hız verildi.
 
Bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Selçuk Üniversitesi adına sürdürülen Knidos Kazı ve Araştırmaları kapsamında 2014 yılı kazı sezonu içinde planlanan en önemli faaliyetlerden birisi olan ‘Küçük Tiyatro’ ile ilgili çalışmalar kapsamında, iki yıl içinde tiyatronun rölöve, restitüsyon, restorasyon ve ışıklandırma projelerinin hazırlanması ve onaylanan projeler doğrultusunda tiyatronun onarımına yönelik birinci aşamanın gerçekleştirilmesi planlanıyor.
 
Finansal kaynağı Genel Müdürlüğümüz ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından sağlanan ve Datça Kaymakamlığı ve Selçuk Üniversitesi tarafından hazırlanan projenin ilk aşaması için 941.000,00TL bütçe ayrıldı.
 
Proje kapsamında, geçtiğimiz Haziran ayında başlanan faaliyetlerin ilk aşamasında zemin etüdü, morfolojik ve jeolojik gözlemler ve haritalama,  jeoradar, sismik prospeksiyon, elektirik rezistivite ölçümleri ve temel sondajlama çalışmaları yürütüldü. Deprem kuşağında yer alan antik kentte ileride tiyatroda yapılacak onarımların sağlıklı olabilmesi ve kalıcılığı açısından önemli bir temel oluşturan bu çalışmalar yanında, tiyatronun rölöve çalışmaları da başlatıldı.
 
Ören Yeri’nin hemen girişinde yer alan ve kente deniz yolu ile ulaşan ziyaretçilerin de ilk karşılaştıkları yapı olan tiyatronun, genel durumu ve ziyaret koşulları iyileştirilerek,  içten ve dıştan aydınlatmalar sonrasında ziyarete açılması amaçlanıyor.
 
 
 
Knidos Küçük Tiyatro
 
 
 
Knidos Küçük Tiyatro ve liman
 
 

 
Knidos Küçük Tiyatro